Noutățile în piața muncii aduc eliminarea unor posturi și, inclusiv scăderea unor salarii. Guvernul României a decis. De la 1 iulie, dispar sute de mii de locuri de muncă, inclusiv posturi vacante și funcții de șef de birou.
Dispar sute de mii de locuri de muncă de la 1 iulie 2024
Guvernul României și-a asumat o reformă privind piața muncii pentru a reduce costurile cu angajații din sistemul public. Aceasta eliminarea, până la sfârșitul lunii iunie, a peste 200.000 de posturi vacante.
Posturile vacante vor fi eliminate, astfel încât angajările la stat vor fi înghețate. Excepție de la această reformă vor fi posturile din Educație, Sănătate, Apărare, MAI.
O altă prevedere constă în eliminarea funcției de șef de birou. Aceasta va fi ultima lună când mai este valabilă această funcție. Asta nu înseamnă că bugetarii care ocupă acest post vor fi disponibilizați, însă vor avea modificări în ceea ce privește salariul. Aceștia vor primi cu până la 1.000 de lei mai puțin.
Organigrama a reușit să fie totuși modificată de către șefii de stat și de primari ca acestora să nu le fie modificat salariul.
Potrivit legislației în vigoare, șefii de birou beneficiază de toate drepturile legale odată cu eliberarea din funcție. Totodată, aceștia pot ocupa, în condițiile legii, o funcție publică de conducere ierarhic superioare corespunzătoare vechimii și studiilor de specialitate. De asemenea, pot ocupa funcții de execuție vacante corespunzător vechimii și studiilor aferente, în condițiile unui comun acord cu conducerea entității publice din care face parte.
În cazul în care nu există o funcție publică vacantă corespunzătoare, postul ocupat de șeful de birou se transformă în funcție publică de execuție, de regulă, la nivelul structurii de organizare din care a făcut parte acesta. Cu atât mai mult, funcțiile de conducere trebuie să fie reduse la 8% din totalul personalului
Mai puține vouchere de vacanță pentru români
Reforma nu se oprește aici, luna iunie fiind și ultima în care toți bugetarii primesc vouchere de vacanță. Cei care încă vor primi sunt cei care au salariul net sub 8.000 de lei.
Deși Guvernul a decis să crească voucherele de vacanță la 1.600 de lei, oamenii nu primesc mai mult din cauza faptului că, din suma totală, se va opri impozit. Tichetele de vacanță sunt impozitate cu 10% și pot fi folosite doar pe teritoriul României, la unitățile de cazare de pe lista partenerilor care acceptă voucherele de vacanță.
Voucherele de vacanță au o valabilitate de un an de la data emiterii și, din păcate, valabilitatea lor nu poate fi prelungită. Singura excepția a fost în perioada pandemică, în care valabilitatea voucherelor emise între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2022 s-a prelungit până pe 30 iunie 2022 (conform Ordonanței de Urgență nr. 131/2021).
Planul Național de Redresare și Reziliență are în vedere ca toate sporurile să fie plafonate la 20%. Având în vedere că în țara noastră există și sporuri de 80%, acest lucru face dificil procesul de adoptare a noii legi a salarizării bugetare.
Reforma privind aparatul administrativ este aproape de a fi finalizată, 30 iunie 2024 fiind data limită stabilită de Guvern. Astfel, după 1 iulie 2024, dispar sute de mii de locuri de muncă, bugetarii așteptând noi informații.