duminică, 14 iulie, 2024

De la zero la 240 de miliarde de dolari în doar trei ani! Un business din Arabia Saudită a crescut ca în povești

Un business din Arabia Saudită a ajuns să îi șocheze pe bancherii mondiali după ce, în doar trei ani, a crescut de la zero la 240 de miliarde de dolari.

Sunt multe voci care contestă creșterea afacerii, și și mai multe voci care nu găsesc o explicație logică prin care, o firmă cu doar 40 de angajați în 2018, valorează atâtea miliarde de dolari.

Business de la zero la 240 de miliarde de dolari în trei ani

Potrivit businessmagazin.ro, Internaţional Holding Company, era o afacere obscură în urmă cu trei ani, dar acum valorează 240 de miliarde de dolari. Firma nu era cunoscută la nivel internațional şi avea ca obiect de activitate administrarea fermelor piscicole, dar activă și în domeniul alimentar și real-estate. Potrivit sursei citate, de la 40 de angajați cât avea în trecut, firma este acum evaluată la 240 de miliarde de dolari depășind nume precum Siemens său General Electric.

Compania nu a fost băgată în seamă de cei din afara Emiratelor Unite Arabe, iar finanțiștii au mari dificultări în a înţelege ce a declanșat această creștere fără precedent. În date concrete, din 2019 și până în prezent, acțiunile companiei au crescu cu 42.000%, o cifră fabuloasă. Compania a devenit a doua cea mai mare listată la bursa din Abu Dhabi și a doua afacere din Orientul Mijlociu, după Saudi Aramco.

CEO-ul companiei a explicat faptul că actuala creștere este datorată faptului că afacerea a obținut participații de 4,7 miliarde de dolari în 40 de companii ale Royal Group.

Sunt mai multe speculații referitoare la creșterea uimitoare

Odată cu publicarea cifrelor au apărut numeroase speculații. În timp ce CEO-ul companiei susține că totul e transparent, şi că totul este cauzat de reinvestiția profitului, analiştii consideră că succesul conglomeratului este contestabil mai ales în contextul în care există o conexiune între mediul de afaceri și puterea din Abu Dhabi. Unii dintre cei care critică IHC au ridicat inclusiv probleme de transparenţă, care au afectat imaginea companiei.

Îngrijorarea şi uimirea privind creşterea spectaculoasă a capitalizării IHC sunt atât de mari încât oficialii din Dubai au renunţat la fuziunea plănuită între ADX (una dintre cele mai importante burse din Emirate – n.r.) şi conglomeratul de business. Așadar, totul pare un mister în ceea ce privește faptul că un business a crescut de la zero la 240 de miliarde de dolari în doar câțiva ani.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite