Greva profesorilor continuă, primele probe de Bacalaureat au fost decalate, iar haosul devine din ce în ce mai mare. Deși cadrele didactice nu au acceptat oferta făcută de Guvern, acest s-a obligat să le crească lefurile cu 1.000 de lei brut. De unde scoate Guvernul bani să le dea la profesori? Soluțiile sunt mai multe și depinde doar de actuala Coaliție de guvernare să știe să gestioneze această problemă care se acutizează de la o zi la alta.
De unde scoate Guvernul bani să le dea la profesori
Guvernul a aprobat joia trecută o ordonanță prin care a stabilit majorări ale salariilor în învățământ, cu 1.000 de lei brut pentru cadrele didactice şi cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Aceste creșteri salariale au efect imediat, suma de 1.000 lei brut, adăugată în baza salarială pentru cadrele didactice şi didactice auxiliare şi cei 400 lei brut pentru personalul nedidactic se va aplica încă de la 1 iunie. Impactul financiar al acestei măsuri asupra bugetului general consolidat pentru anul curent este de 2,168 miliarde de lei.
De unde va scoate Guvernul generalului cu 4 stele acești bani? Sau va lăsa cartoful fierbinte moștenire Cabinetului Ciolacu? „Ciucă al vostru“ a spus că el este om serios și nu poate să plece din fruntea Guvernului până nu se termină greva profesorilor. Nici Marcel Ciolacu nu pare foarte tentat să vină în fruntea Guvernului tocmai acum când țara este în fierbere, cu cadrele didactice în stradă de câteva săptămâni bune, cu sindicaliștii din Sănătate în grevă japoneză, cu polițiștii și transportatorii gata să iasă în stradă.
Președintele dumneavoastră vrea altceva și i-a cerut generalului cu 4 stele să părăsească fotoliul de premier. Rămâne de văzut dacă Nicolae Ciucă va avea coloană vertebrală și va rămâne premier până se rezolvă problemele sociale din țară sau va da curs apelului făcut de președintele dumneavoastră și va pasa măgăreața lui Marcel Ciolacu.
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a spus că, deși nu duce grozav cu banii, România va găsi resurse pentru a rezolvarea revendicărilor sindicaliștilor din Educație. De unde exact, Adrian Câciu a refuzat să precizeze.
Un lucru este cert, Ministerul Finanțelor nu are bani pentru majorările cerute de sindicate. Veniturile fiscale ale statului sunt aproape cele mai mici din UE, raportate la PIB, mai rău ca noi stând doar Irlanda.
Ce soluții pot fi găsite
În condițiile în care în România am avut o inflație de 16% anul trecut şi una de 10% anul acesta, Guvernul generalului cu 4 stele a acordat facilități fiscale pe bandă rulantă. Așa s-a ajuns în situația de acum când profesorii sunt în stradă de câteva săptămâni, iar polițiștii, cei din Sănătate și din Transporturi se pregătesc de grevă.
Ultimele guvernări nu au ținut cont de prevederea ca educația să primească 6% din PIB. Aşa s-a ajuns acum ca profesorii să declanșeze greva generală.
O soluție pentru actualul guvern nu ar fi creșterea taxelor, ci plata acestora de către toată lumea. De asemenea, ar fi important să fie eliminate nișele fiscale. Adică nu poți crește salariile medicilor când aproape jumătate de milion de români nu-şi plătesc asigurările medicale. Unde mai pui că mulți dintre aceștia beneficiază de tratament gratuit în spitale.
O altă mare problemă pentru bugetul țării este evaziunea fiscală la TVA, care rămâne de aproximativ 35%. Asta în condițiile în care tot aproape jumătate de milion de români sunt scutiţi de CASS. Aproape un sfert de milion de români sunt scutiți de plata impozitului pe venit, la care se mai adaugă și cei IT. În plus, PFA-urile şi PFI-urile plătesc taxe la salariul minim pe economie. Cu alte cuvinte, aproape 40% dintre angajaţii din economie nu plătesc taxe la fel ca ceilalți.
De unde scoate Guvernul bani să le dea la profesori? Soluții pentru Guvern să facă rost de bani ar fi, dar asta ar însemna ca actuala Coaliție de guvernare să renunțe la pomenele date și să ia adune banii de la cei care nu cotizează. Dar, cea mai simplă variantă la care se va apela va fi contractarea unor noi împrumuturi…