Vasile Bănescu este un preot ortodox român și purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române. El a devenit cunoscut prin intermediul aparițiilor sale în mass-media, oferind comentarii și explicații cu privire la problemele religioase și sociale.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a vorbit recent despre o carte citită care l-a marcat foarte mult. Invitat la o emisiune, Vasile Bănescu a povestit despre una dintre cărțile pe care le-a citit și care cu adevărat și-a pus amprenta pe modul său de gândire. Este vorba despre cartea „Partea Diavolului” scrisă de elvețianul Denis de Rougemont. Scriitorul este recunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul filosofiei, literaturii și teoriei culturale. Născut pe 8 septembrie 1906 și decedat pe 6 decembrie 1985, el a avut o influență semnificativă în domeniul gândirii intelectuale și sociale.
Ce carte l-a marcat pe Vasile Bănescu? „Diavolul există, iar strategia i-a reușit”
„O carte care îmi vine în minte și care m-a marcat, apropo de răul din jurul nostru, de faptul că ne explicăm de ce este atâta rău în jur și de ce se surpă multe în jurul nostru și în viața noastră, şi pe care am citit-o mai demult, pe care am recitit-o ulterior, aparține unui scriitor și gânditor elvețian – Denis de Rougemont se numește „Partea Diavolulu”, a menționat Vasile Bănescu.
În plus, purtătorul de cuvânt a încurajat ca toți credincioșii să citească această cartea. Acesta consideră că este o operă de artă care ar putea să lumineze mințile multora.
„Să citim, să recitim această carte, sper să se mai găsească. Este o carte în care autorul pornește de la un gând al marelui poet Baudelaire: cea mai rafinată strategie a diavolului este să te facă să crezi că el nu există și atunci el are câmp deschis de acțiune asupra ta. Omul de azi, omul modern, zâmbește ironic dacă îi vorbești despre Diavol. Diavolul există, iar strategia lui i-a reușit, se pare, în legătură cu foarte mulți care nu mai cred în existența lui. Partea Diavolului este una care nu trebuie neglijată, este reală și este prezentă în viața noastră. Este o carte pe care o recomand”, a spus Vasile Bănescu.
De ce este important să citim? Recomandările oferite de purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române
„Să citim, pentru că altfel ne năclăim lăuntric. Pentru că cititul, lectura, are inclusiv o dimensiune igienică. Citind, în primul rând putem trăi mai intens, putem călători în timp, în trecut sau în viitor, putem să descifrăm mai bine după ce citim lumea din jurul nostru, putem să aflăm mai multe despre ceilalți, despre noi, despre gândirea umană care este fascinantă. Nu există vreun motiv pentru care să nu citim, deci toate celelalte sunt atât de numeroase încât nu le pot eu enumera acum”, a spus purtătorul de cuvânt al BOR.
Cu siguranță contează foarte mult și ce citim. Printre cele mai de preț cărți ale scriitorului elvețian amintit de Vasile Bănescu se numără „Iubirea și Occidentul” (L’Amour et l’Occident). Această carte a fost publicată în 1939, romanul explorează conceptul de iubire în diferite culturi și tradiții și investighează schimbările în percepția iubirii în Occident de-a lungul istoriei.
După încheierea mandatului său ca purtător de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu a continuat să fie activ în domeniul teologiei și a devenit rectorul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București în anul 2019.