Un bucătar din Okinawa, Japonia (un oraș unde majoritatea oamenilor trăiesc peste 100 de ani), a dezvăluit puterile vindecătoare a 7 alimente tradiționale zonei. Insulele tropicale din Okinawa sunt gazdele unui număr uimitor de centenari sănătoși, fericiți și vioi.
Un bucătar explică puterile vindecătoare a 7 alimente tradiționale
Scriitorul American Dan Buettner a petrecut mai bine de două decenii investigând ceea ce îi face pe locuitorii din Okinawa să fie atât de longevivi, încercând să le descopere secretele și să învețe din ele. El este convins că un factor care a contribuit major la longevitatea acestor locuitori este dieta bogată în plante, ce abundă de legume și frunze bogate în nutrienți. Într-o excursie recentă în zonă, Buettner a fost curios dacă poate fi identificat un singur aliment sau ingredient specific care explică de ce oamenii din Okinawa trăiesc atât de mult. El se întreabă dacă ar putea secretul longevității să fie ascuns într-un umil cartof.
„Nu există un ingredient unic care să explice acest fenomen ”, i-a spus Yukie Miyaguni, bucătarul din Okinawa.
În schimb, locuitorii din Okinawa au un mod de abordare unică față de mâncare ce datează de sute de ani, încă de pe vremea în care grupul lor de insule făcea parte din Regatul Ryukyu, iar mâncarea era considerată medicament. Spre deosebire de medicina convențională, bucătarii din Okinawa vă vor spune cel mai probabil că nu există un sirop secret sau o pastilă minune. În schimb, există cel puțin 7 alimente cheie care ajută la promovarea sănătății și longevității în aceste insule subtropicale.
Cartofii dulci violet sunt un aliment de bază al dietei din Okinawa. Aceștia sunt bogați în fibre și sunt plini de antioxidanți. În anii 1950, când restul Japoniei subzistă cu o dietă formată aproximativ 50 la sută din orez, locuitorii din Okinawa își luau aportul caloric zilnic, în proporție de 67 de procente, din cartofii dulci mov și lunguieți, pe care îi numesc „beni imo”. Acești carbohidrați sănătoși, „rezistenți la taifunuri”, sunt plini de fibre și conțin mai mulți antioxidanți decât afinele. „Okinawa a avut o perioadă de deficit alimentar și am fost salvați de acești cartofi”, a spus Miyaguni, fiind de acord că acești cartofi au contribuit în această ecuație, „dar toate alimentele au puteri medicinale puternice”.
Alimentele care au contribuit la longevitatea locuitorilor insulelor
Localnicii consumă o varietate de ingrediente și feluri de mâncare care contribuie la creșterea longevității. Dincolo de cartofi dulci, Miyaguni și Buettner scot în evidență și alte câteva alimente de bază care îi ajută pe bătrânii din Okinawa să rămână sănătoși fără efort. Alimentația lor este centrată pe un bufet de alimente sănătoase, integrale, care previn în mod natural probleme precum cancerul, bolile de inimă și diabetul. Aceste ingrediente unice și vindecătoare sunt ușor accesibile în Okinawa.
Miyaguni spune că frunzele verzi de dud sunt bune pentru a calma durerile de gât. Studiile sugerează că frunzele de dud sunt bogate în nutrienți ce pot ajuta la combaterea inflamației și la reglarea zahărului din sânge și a colesterolului.
Oamenii din Okinawa mănâncă un soi special de alge marine (numite “asa”) pentru a-i ajuta să se răcoreasca în zilele toride. Algele marine sunt pline de nutrienți, cum ar fi iod și antioxidanți care ne mențin celulele sănătoase.
Frunzele de pelin negru au o aromă amară care se potrivește bine cu carnea de porc și poate ajuta digestia.
Goya este un soi de pepene japonez amar și este una dintre legumele preferate de cei din Okinawa pentru tocănițele lor de legume. La fel ca multe dintre celelalte plante de care se bucură la ordinea zilei locuitorii din Okinawa, goya este bogat în compuși care pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce ar putea explica de ce locuitorii acestui oraș au în mod tradițional o rată mai mică a diabetului față de alți japonezi.
Tofu este un aliment bogat în soia care ajută inima și scade nivelul colesterolului. Dar tofu din Okinawa oferă și mai multe proteine și grăsimi sănătoase decât alte tipuri de tofu, deoarece boabele de soia folosite nu se fierb. Acest stil de tofu se numește shima-dōfu, care înseamnă „tofu insular” și este foarte ferm, fiind făcut în mod tradițional cu un coagulant mai sărat decât al altor producători din celelalte regiuni ale Japoniei.
Deși poate fi dificil sau chiar imposibil să găsești exact aceste alimente la noi în țară, există lucruri pe care le poți face pentru a imita dieta din Okinawa. Oamenii de acolo consumă pe zi, în medie, cu aproximativ 1.500 de calorii mai puțin, și se ghidează după o veche regulă alimentară confuciană numită “hara hachi bun me”. Expresia se traduce aproximativ „mâncați până când sunteți sătul în proporție de 80 la sută”. De asemenea, este puțin loc pentru carne roșie sau alimente procesate în farfurii. În schimb, bolurile lor sunt pline cu plante și alimente bogate în fibre și nutrienți esențiali care, pe lângă faptul că sunt delicioase și savuroase, țin la distanță bolile cronice. Puterile vindecătoare a 7 alimente tradiționale din Okinawa îi ajută pe locuitorii insulei să trăiască peste 100 de ani.