Prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog, a dezvăluit în emisiunea BZI LIVE din ce este alcătuit sângele și care sunt funcțiile acestuia. Iată care este componența sângelui și cum influențează acesta sistemul imun.
Sângele este compus din celule, apă, proteine și lipide, care circulă prin vasele sanguine. Acesta livrează organismului substanțe esențiale, precum oxigen, zaharuri și hormoni. Din compoziția sângelui, 55% reprezintă plasma, iar restul de 45% este constituit din eritrocite și trombocite. În ceea ce privește plasma, aceasta este alcătuită din 92% apă și 8% glucoză, dioxid de carbon, hormoni, proteine, grăsimi, săruri minerale, dar și vitamine.
Din ce este alcătuit sângele şi care sunt funcţiile acestuia? Prof. univ. dr. Rodica Chiriac: „Sângele are trei categorii de elemente: globulele roșii, globulele albe și trombocitele”
Potrivit medicului Rodica Chiriac, sângele este reprezentat de trei categorii de elemente, și anume: globulele roșii, globulele albe și trombocitele. Rolul globulelor roșii este de a transporta oxigenul, de a hrăni și de a ajuta viabilitatea țesuturilor. Globulele albe sau leucocitele sunt importante în procesul de apărare împotriva infecțiilor, făcând, deci, parte din sistemul imun. În ceea ce privește trombocitele, acestea au rol în oprirea sângerării alături de proteine. În sânge există între 150.000 și 400.000 de trombocite pe microlitru de sânge.
„Sângele are trei categorii de elemente. Globulele roșii, care duc oxigenul, asta-i treaba lor să hrănească, să oxigeneze, să ajute viabilitatea țesuturilor; globulele albe, care știm că sunt de mai multe feluri și care migrează și în țesuturi și care fac parte din sistemul imun. Deci globulele albe aparțin sistemului imun. Și mai avem și trombocitele, care știți că au treabă cu coagularea. Deci atunci când un vas mai mare sau mai mic se rupe, ele năvălesc acolo la ruptură, formează cheagul și stopează sângerarea, generând coagulare. Deci globulele albe fac parte din sistemul imun și au capacitatea de a migra din sânge în țesuturi și invers. Ele sunt foarte importante. În toate bolile astea imune de care am mai vorbit adesea, diferite tipuri de globule albe sunt implicate în generarea acelor boli.”, a declarat prof. univ. dr. Rodica Chiriac, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Care este rolul globulelor albe?
Globulele albe, cunoscute și sub numele de leucocite, sunt celulele sistemului imunitar care apară organismul de boli infecțioase și corpuri străine. Principalele funcții ale acestor globule este de a produce anticorpii (IgA, IgG, IgD, IgE, IgM), de a identifica bacteriile și de a le distruge, de a produce și de a secreta histamina și heparina, de a se implica în procesele alergice și de a distruge celulele parazitare și neoplazice (ex. eozinofilele). De asemenea, leucocitele se ocupă și de migrarea din circulația sanguină către țesuturi, unde distrug agenții patogeni, stimulează producția de anticorpi și declanșează răspunsul imun.
„Cum se implică ele în aceste generări de suferințe, de boli și așa mai departe? Au capacitatea ca în anume condiții să producă o serie de substanțe, interleuchine, care au rol proinflamator. Cea mai mare sursă de inflamație vine prin intermediul acestor interleuchine. Ele, în mod normal, au niște roluri, fibroblastul face fibra. Deci, în această durere ele sunt activate și în condiții de activare, ele (n.r. globulele albe) produc aceste interleuchine, care dau inflamații. Inflamații pe vase, inflamații pe țesuturi, inflamații la inimă, inflamații în tot organismul. Acesta este mecanismul prin care ne activăm sub raportul durerilor.”, a adăugat prof. univ. dr. Rodica Chiriac.