sâmbătă, 2 noiembrie, 2024

Dispare cash-ul din România? Cum vede Claudiu Negrea serviciul de numerar

Directorul adjunct al Direcției monitorizare a infrastructurilor pieței financiare și a plăților în Banca Națională a României, Claudiu Negrea, a explicat dacă dispare cash-ul din România. Economistul a vorbit despre situația actuală a fraudei financiare din România și a subliniat evoluția semnificativă a sistemului financiar.

Dispare cash-ul din România?

România este, în continuare, o țară în care domină plățile cash, comparativ cu alte state dezvoltate. Directorul adjunct al Direcției monitorizare a infrastructurilor pieței financiare și a plăților în Banca Națională a României, Claudiu Negrea, a menționat că în aceste condiții, frauda este gestionată la un nivel relativ confortabil. totuși, evoluțiile din tehnologie și comportamentul financiar al populației ridică provocări în ceea ce privește gestionarea riscurilor.

Claudiu Negrea a menționat că unii români încă prezintă un apetit ridicat pentru îmbogățirea rapidă, cu așteptări nerealiste de profituri uriașe din investiții mici.

„Frauda este una gestionabilă la un nivel relativ confortabil, comparativ cu alte state mult mai dezvoltate din perspectivă financiară decât România. România încă este o ţară a cash-ului. În România încă există apetitul acesta de a ne îmbogăţi peste noapte. Credem că o investiţie de 500-1.200 lei poate să fie valorificată peste noapte în 5.000-10.000 lei. Este destul de dificil să gestionezi acest lucru şi este destul de dificil să-l faci pe om să înţeleagă că nu este uşor să-ţi investeşti banii – şi că orice investiţie are şi un risc“, a menționat Claudiu Negrea.

Oficialul BNR a menționat că este nevoie de educație financiară pentru ca oamenii să înțeleagă că investițiile vin întotdeauna cu un risc.

„Trebuie în permanenţă să fim educaţi. Acum 30 de ani umblam cu saci de bani aici, în clădirea alăturată a băncii centrale, pentru a face decontarea. Am ajuns la decontarea fondurilor de mică valoare în 10 secunde, ceea ce cumva, poate este de multe ori mult mai rapid decât dacă am face schimb de cash între noi, pentru că mai aşteptăm şi restul, mai numărăm şi banii. Este o evoluţie majoră”, a menționat Claudiu Negrea.

Digitalizarea este puternic încurajată

În prezent, digitalizarea este puternic încurajată, dar Claudiu Negrea a fost de părere că BNR nu va renunța la numerar.

„Banca centrală niciodată nu va renunța la serviciul de numerar, pentru că serviciul de numerar este foarte important să existe, în special în perioade de crize. Din păcate, ultima perioadă de criză a fost chiar la granițele noastre și ne-a arătat ce valoare are, de fapt, cash-ul”, a mai zis reprezentantul BNR.

Claudiu Negrea a arătat că, în multe cazuri de fraudă, instituțiile financiare nu au implementat suficiente măsuri de securitate și monitorizare a tranzacțiilor, ceea ce ar fi putut preveni anumite incidente.

„Sunt puţine cazurile în care tu ai nevoie de credit la 0:00. Legiuitorul european încearcă prin această nouă directivă să facă comunitatea financiară mai responsabilă. Din păcate, lumea este într-o continuă schimbare. Noi, ca autoritate de supraveghere, nu avem suficientă viteză ca să ţinem pasul cu tehnologia, dar încercăm să ne adaptăm. Vom încuraja întotdeauna partea aceasta de tehnologie, inovare, creştere a incluziunii financiare, dar vom opri de fiecare dată acest proces dacă vedem că riscurile nu pot fi gestionate eficient”, a mai zis Claudiu Negrea, care a precizat și dacă dispare cash-ul din România.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.