Marţi, 10 ianuarie 2023, românii cu rate la bănci au primit o veste proastă. Dobânda a fost majorată de BNR din nou, în prima şedinţă a acestui ani. Rata dobânzii de politica monetară a ajuns la 7% de la 6.75%.
„Rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie 2022 la 16,76 la sută, peste nivelul prognozat, după ce în octombrie a scăzut la 15,32 la sută, de la 15,88 la sută în septembrie. Creșterea a fost determinată și în acest interval mai cu seamă de majorarea prețurilor alimentelor, incluzând categoria LFO, dar și de scumpirea mai pronunțată a mărfurilor nealimentare și a serviciilor de piață. Impactul lor a fost contrabalansat totuși consistent de scăderea dinamicii prețului combustibililor, pe fondul trendului descendent al cotației petrolului, precum și al plafonării prețului lemnelor de foc”, a transmis ieri, 10 ianuarie 2023, BNR.
Dobânda a fost majorată la 7%. Ce a transmis Banca Naţională a României
Românii primesc o altă lovitură la început de an. Milioane de cetăţeni vor fi obligaţi să scoasă mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi plăti ratele la bănci.
Banca Naţională a României a hotărât ca rata dobânzii pe politica monetară să crească cu 0.25 de puncte procentuale, adică de la 6.75% la 7%. Decizia a fost luată pentru a ţine sub control inflaţia în momentul de față. Specialiştii preconizează faptul că până în toamna acestui an, inflaţia va ajunge la 10 la sută.
Cu toate că analiştii susţine că trendul inflaţiei va fi unul descrescător, o mare parte din băncile centrale au luat măsuri similare. În cazul României, chiar dacă discutăm despre o creştere economică, aceasta nu este bazată pe consumul populaţiei.
Mai mult decât atât, Consiliul de Administraţie al BNR a luat în calcul când s-a hotărât majorarea dobânzii de referinţă și faptul că operaţiunea militară din Ucraina nu s-a încheiat, iar acest lucru aduce în continuare riscuri și incertitudini în economie.
„Este, într-adevăr, o creștere cam de 56-58 % la raţe și pe ROBOR, ci pe IRCC, pentru anul trecut. Cel mai bine este fiecare să meargă la propria bancă și să încerce să negocieze personal. De ce? Pentru că diferă foarte mult atât situația personală, cât și creditul. Dacă nu poate direct cu propria bancă, cu ajutorul conciliatori lor de la Centru de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar, gratuit, online”, a spus Irina Chiţu, analist FinZoom.
Chiar și așa, analiștii nu se așteaptă ca în a doua parte a anului să fie redus radical nivelul dobânzii de politică monetară.
Analist economic: ”Ratele se vor mai scumpi”
Din păcate pentru români, analiştii economici susţine că ratele se vor scumpi în continuare dacă inflaţia nu va fi oprită. Însă, estimările optimiste arata o rată de 5.5 % spre finalul anului în curs.
„Ratele, din păcate, se vor scumpi în continuare. Vor crește, din păcate, dobânzile, pentru că nu reușim să punem capăt aceste inflații galopante cu care se confruntă România și, probabil, Bancă Națională în a doua parte anului, adică începând din luna iunie iulie august încolo, să opereze o scădere a dobânzii cheie. Mă aștept la acest lucru pentru a mai ridica presiunea de pe de pe zona de creditare”, a spus Adrian Negrescu, analist economic.
În aceeaşi ordine de idei, probleme întâmpina şi persoanele care au credite în euro. Banca Centrală Europeană a majorat la mijlocul lunii decembrie dobânda de referință până la 2 la sută. Vorbim de a patra majorare consecutivă, după cele din iulie septembrie și octombrie, iar analiștii confirma că va urma una nouă în perioada următoare.
Astfel, românii vor fi nevoiți să facă sacrificii mari pentru a-și plăti ratele, după ce dobânda a fost majorată la 7%.