Este doliu în lumea culturală din România! Pe 9 martie 2024, lumea muzicală din România a suferit o pierdere imensă. A plecat către partitura eternității, între îngeri, Ovidiu Giulvezan, o personalitate complexă și prolifică în domeniul muzicii. Pe parcursul vieții sale, acesta a fost conferențiar universitar, redactor și cronicar muzical, cântăreț, dirijor, profesor de liceu și prezentator de concerte.
Doliu în lumea culturală din România
Născut la 21 ianuarie 1940, în Herneacova, județul Timiș, în familia preotului Ștefan și a Persidei Giulvezan, Ovidiu Giulvezan a urmat Școala Normală din Timișoara, devenind învățător și predând celor mici în câteva localități din Timiș. Cu toate acestea, pasiunea sa pentru muzică nu i-a dat pace. În acei ani ai comunismului, fiilor de preoți li s-a interzis accesul în anumite instituții de învățământ superior, iar muzica nu a făcut excepție. Cu toate acestea, când condițiile s-au mai relaxat și când chiar și „dușmanii de clasă” au fost admiși în facultățile umaniste, Ovidiu Giulvezan a plecat să studieze la Iași, împreună cu alți „dușmani”, cum ar fi dirijorii Diodor Nicoară și Victor Dumănescu și tenorul Dorin Văidean.
După absolvirea Conservatorului George Enescu din Iași, Ovidiu Giulvezan a devenit profesor de liceu la Arad. Ulterior, a fost atras în lumea presei, unde a început să scrie cronici muzicale. Talentul său pentru scris a fost remarcat la Radio Timișoara, unde a devenit redactor muzical. Cu toate acestea, Ovidiu Giulvezan a simțit că destinul său este legat de catedră, astfel că și-a îndreptat pașii spre Facultatea de Muzică (IP3) a acelor ani, unde a lucrat ca asistent al compozitorului Sava Ilin, la catedra de armonie-contrapunct.
În ciuda acestei evoluții favorabile, desființarea învățământului muzical superior din Timișoara l-a determinat pe Ovidiu Giulvezan să se orienteze către o poziție mai slab plătită. Astfel, s-a alăturat Corului „Ion Românu” al Filarmonicii „Banatul”, unde a servit că interpret, solist și prezentator de concerte în numeroase apariții ale corului. Ba chiar a îndeplinit și rolul de dirijor pentru o scurtă perioadă, suplinindu-l pe colegul său de facultate, dirijorul Diodor Nicoară.
După 1990, alături de foști profesori ai defunctei facultăți de muzică din perioada comunistă, Ovidiu Giulvezan s-a implicat activ în eforturile de reînființare a învățământului muzical superior din Timișoara. Astfel, începând din anii ’90 și până la pensionare, Ovidiu Giulvezan a deținut funcția de titular al catedrei de teorie și solfegiu la Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest. Cu toate că visul său din tinerețe, de a deveni cântăreț de operă, nu s-a realizat, el nu a uitat de muzica vocală și a colaborat cu diferite ansambluri corale.
Mesajele de condoleanțe au curs de la cei care l-au cunoscut
Ovidiu Giulvezan a fost membru de bază al faimoasei Corale Sabin Drăgoi și a colaborat în calitate de corist și solist cu ansamblul coral profesionist al Domului Romano-Catolic din Timișoara. De asemenea, el a fost corist și apoi dirijor al Corului Bisericii „Sf. Ilie” a Parohiei Fabric. Lucrările sale de critică muzicală au fost publicate într-o varietate de reviste și publicații din Timișoara și București. De asemenea, Ovidiu Giulvezan a scris cursuri și cărți despre muzică, a redactat culegeri de muzică corală și a contribuit la îmbogățirea patrimoniului spiritual al Banatului. Ca interpret, Ovidiu Giulvezan a efectuat turnee în Italia, RDG, Franța, Elveția, RFG, Iugoslavia și Norvegia, aducând muzica românească în atenția publicului internațional și consolidându-și reputația de artist versatil și talentat.
Odată cu plecarea lui Ovidiu Giulvezan către stele, Timișoara și Banatul pierd un reprezentant de seamă al vieții culturale și muzicale. Ovidiu Giulvezan va fi înhumat în Cimitirul de pe strada Rusu Șirianu, în ziua de sâmbătă, 16 martie, la o oră ce va fi anunțată în zilele următoare.
Reprezentanții Filarmonica Banatul Timișoara și-au transmis condoleanțele printr-un mesaj profund emoționant.
„Cu tristețe ne despărțim astăzi de OVIDIU GIULVEZAN, fost membru al Corului „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara, cadru didactic al Facultății de Muzică, muzicolog și cronicar. Odihnă veșnică!”, au transmis reprezentanții Filarmonica Banatul Timișoara, pe Facebook.
Și studenții săi au transmis mesaje îndurerate, rememorând cu multă dragoste și recunoștință momentele petrecute alături de fostul lor dascăl.
„Greu moment… Bunul Dumnezeu să îl odihnească în pace pe d-nul profesor Ovidiu Giulvezan! Am trăit atâtea momente deosebite alături de dumnealui… încât cu greu îmi pot găsi cuvintele… Drum lin spre Ceruri, domnule profesor! Vă mulțumesc pentru tot!”, a scris un student în această perioadă de doliu în lumea culturală din România.