Dr. Ana Cozoreanu, medic specialist obstetrică – ginecologie, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre tratamentul pentru infertilitatea la bărbați. Care sunt semnele ce anunță infertilitatea masculină?
Infertilitatea la bărbați apare în momentul în care există o problemă legată de calitatea spermei. Cu alte cuvinte, spermatozoizii fie nu sunt prezenți deloc în lichidul seminal, fie sunt prea puțini sau au probleme de formă ori mobilitate. Din păcate, infertilitatea masculină afectează 1 din 6 cupluri din întreaga lume.
Deși nu apar semne sau simptome evidente, infertilitatea la bărbați poate fi depistată prin: dificultăţi în menţinerea erecţiei, dificultăţi în ejaculare sau volume mici de spermă ejaculată, scăderea cantităţii părului facial sau corporal, durere, umflături sau noduli în zona testiculelor și creşterea anormală a sânilor.
Dr. Ana Cozoreanu, despre tratamentul pentru infertilitatea la bărbați: „Dacă nu avem criterii, din păcate nu putem recomanda decât cel mult vitamine”
Și bărbații cu modificări severe de spermogramă se pot bucura de un tratament. Acesta se bazează pe anumite criterii și poate fi același tratament pe care îl fac femeile pentru fertilizarea in vitro (injecții). În cazul în care nu există criterii pentru administrarea acestui tratament, pot fi recomandate vitamine care, într-o anumită măsură, ajută. Potrivit medicului Ana Cozoreanu, există rezultate bune și doar cu vitame, însă nu este doar meritul lor, ci poate exista o anumită variație.
„Dacă hormonal sunt anumite criterii la care poți să recomanzi sau nu tratament. Noi putem face tratament în cazul bărbaților cu modificări severe de spermogramă, dar trebuie să existe niște criterii. Același tratament care, de exemplu, îl fac femeile pentru fertilizarea in vitro, adică acele injecții, aceleași injecții le putem folosi și la bărbați, dar dacă avem criterii. Dacă nu avem criterii, din păcate nu putem recomanda decât cel mult vitamine, care, în anumită măsură, ajută. Adică avem rezultate bune și doar cu vitamine. Bineînțeles, la un moment dat nu știu cât ajută vitaminele sau oricum există o variație. Noi toți din clinică dăm vitamine, dar nu în ideea de a le lua că vor face la un moment dat minuni, dacă sunt totuși niște probleme.”, a declarat medicul Ana Cozoreanu, pentru BZI LIVE.
Dr. Ana Cozoreanu: „Să nu pornești cu gândul că iei vitamine și sarcina va veni”
În ceea ce privește femeile, acestora li se recomandă doar acid folic cu câteva luni înainte de a obține sarcina și pe tot parcursul trimestrului unu. În cazul femeilor mai slăbuțe sau care nu se alimentează corespunzător, li se prescriu multivitamine. Cu toate acestea, medicul Ana Cozoreanu subliniază că vitaminele ajută, dar nu pot face minuni.
„La bărbați, fiecare cu ce vitamină s-a familiarizat și a constantat că sunt mai bune. Am un așa-zis cocktail, care până acum a funcționat. La femei nu dăm foarte multe vitamine, decât cele preconcepționale și cam atât. Legat de sarcină este acidul folic, care oricum se recomandă. Nu știu dacă greșesc sau nu, dar, în general, pacientelor le-am recomandat doar acid folic cu câteva luni înainte de a obține sarcina și pe tot trimestrul 1. Dacă am considerat că sunt femei foarte slăbuțe sau nu se alimentează cum trebuie, atunci eventual trec pe multivitamine. Până la urmă, orice vitamină ajută, dar ideea e să nu pornești cu gândul că iei vitamine și sarcina va veni.”, a mai spus medicul Ana Cozoreanu.