Dr. Irina Cațighera, despre metodele naturale de contracepție și sarcinile neprevăzute: „Sunt metode cu potențial de risc foarte mare” – VIDEO

Dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre metodele naturale de contracepție și sarcinile neprevăzute. Iată care sunt cele mai puțin eficiente metode de contracepție.

Cele mai folosite metode naturale de contracepție sunt: metoda calendarului, metoda temperaturii bazale (BBT), metoda mucusului cervical (metoda Billings), metoda retragerii şi metoda alăptării.

Metoda calendarului constă în identificarea cu exactitate a perioadei fertile a ciclului menstrual, perioadă în care femeia are cele mai mari șanse să rămână însărcinată și în care evită contactiul sexual neprotejat.

Metoda temperaturii bazale (BBT) este o altă metodă contraceptivă naturală, care constă în identificarea perioadei fertile și abstinența periodică, în corelație cu modificările termice care apar în preajma ovulației.

Metoda mucusului cervical (metoda Billings) se bazează pe observarea atentă a modificărilor mucusului cervical în decursul unui ciclu menstrual. În perioada fertilă, mucusul este abundent, dens, creând o ușoară senzație de „umezeală” și disconfort.

Metoda retragerii, poate cea mai des utilizată, constă în retragerea penisului din interiorul vaginului, înainte de ejaculare.

Nu în ultimul rând, metoda alăptării este o metodă folosită adesea de femeile care abia au născut un copil și nu își doresc să rămână din nou însărcinate. În perioada alăptării, hormonul numit prolactină este la cote maxime, iar acest lucru este benefic nu numai pentru producția de lapte, ci și pentru că prolactina inhibă instalarea ovulației.

Dr. Irina Cațighera, despre metodele naturale de contracepție și sarcinile neprevăzute

În emisiunea BZI LIVE, medicul Irina Cațighera a discutat despre cele mai utilizate metode de contracepție. Acestea sunt clasica retragere, metoda calendarului, metoda alăptării, uneori abținerea bărbatului de la ejaculare și constituie metode cu potențial de risc foarte mare.

„Metodele naturale sunt clasica retragere, metoda calendarului, metoda alăptării, uneori abținerea bărbatului de la ejaculare, dar sunt metode cu potențial de risc foarte mare. Deci 50% da, 50% nu. Desigur, dacă vorbim de adolescente, unde există o perioadă de doi, trei, patru ani, până când menstruațiile ajung să apară la acel interval regulat de 28-30 de zile. La adolescente ne confruntăm cu perioade de două-trei luni amenoree secundară, după care avem sângerări neregulate, de exemplu, într-o lună. Și, vorba aceea, perioada premenopauzei.

Menopauza o poți declara după un an de amenoree, ceea ce femeile nu înțeleg. Dacă apar două-trei luni de absență a menstruației, consideră că au intrat la menopauză și ecografic se înregistrează o sarcină în evoluție, care a ajuns la vârsta de patru-cinci luni și sigur nu se mai poate face nimic, pentru că vârsta legală de efectuare a unui avort acum este de zece săptămâni.”, a declarat medicul Irina Cațighera, pentru BZI LIVE.

Dr. Irina Cațighera: „Această sarcină la mamă apăruse într-un context de amenoree de câteva luni”

Medicul ginecolog a atras atenția asupra faptului că femeile pot rămâne însărcinate în momentul în care consideră că au intrat la menopauză. Aceasta a prezentat cazul unei femei, în vârstă de 46 de ani, care avea un copil de două luni, sarcină care s-a instalat într-un context de amenoree de câteva luni.

„Am avut recent cazul unei mame, care avea copil de două luni, alăpta, avea 46 de ani, cred, și a fiicei, cu care venise să își monteze un sterilet, care fiică avea un copil de șase luni. Și bineînțeles că această sarcină la mamă apăruse într-un context de amenoree de câteva luni, când sigur a crezut că a intrat la menopauză. Deci, practic, și mama și fiica aveau copil cam de aceeași vârstă și alăptau împreună.”, a adăugat medicul Irina Cațighera.

Pe aceeași temă

Cele mai citite