marți, 14 ianuarie, 2025

Dr. Raluca Prepeliță, despre depresia la adolescenți: „Încearcă să atragă atenția prin diverse forme” – VIDEO

Dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre depresia la adolescenți. Cum se manifestă și cum poate fi tratată?

Depresia sau tulburarea depresivă reprezintă o afecțiune psihică frecvent întâlnită la adolescenți. Aceasta se manifestă diferit de la un individ la altul, dar cele mai comune semne și simptome sunt următoarele: tristețe prelungită și sentiment de neputință, închidere în sine, retragere din cercul apropiat de prieteni, stare de plâns, iritabilitate, furie, nervozitate, lipsa energiei, astenie, oboseală, pierderea interesului și a bucuriei față de activitățile altădată plăcute, neliniște și agitație, sentimente de vină și rușine, sensibilitate la critică, lipsă de motivație și entuziasm, performanță academică slabă/scăzută, lipsa poftei de mâncare, tulburări ale somnului, dificultăți de concentrare, dar și discuții ori gânduri despre suicid sau moarte. Astfel de semnale pot fi însoțite și de dureri de cap sau de stomac, care nu au un fundament medical.

Dr. Raluca Prepeliță, despre depresia la adolescenți: „Nu au curajul să spună foarte mult despre ce se întâmplă”

Tinerii cu depresie încearcă să atragă atenția prin diverse forme, iar cei din jur trebuie să fie foarte atenți, pentru că boala poate evolua și se poate agrava. Neavând curajul să vorbească despre felul în care se simt și percep viața, aceștia trag numeroase semnale de alarmă. Din fericire, în ultimul timp, tot mai mulți tineri solicită ajutorul psihologului, programările fiind din ce în ce mai multe.

„Mai ales tinerii trag aceste semnale de alarmă. Încearcă să atragă atenția prin diverse forme, iar dacă cei din jur nu sunt atenți, ajunge ca depresia să evolueze și să fie din ce în ce mai grav. Nu au curajul să spună foarte mult din start cuiva apropiat despre ce se întâmplă. Dar cei tineri, de obicei, se confesează prietenului sau prietenei cele mai bune. Dacă prietenul sau prietena are răbdarea să asculte măcar zece minute ceea ce are de spus omul din fața lui pe care îl consideră prieten, atunci își va da seama că are nevoie de ajutor și va putea alerta pe cei din jur să-l ajute, să-i explice. Eu mă bucur că sunt foarte mulți tineri, în acest moment, care solicită ajutorul psihologului. În ambulatoriile de specialitate, programările sunt din ce în ce mai multe, iar aceștia merg să ceară ajutor, iar psihologul evaluează și dacă este nevoie și de psihiatru, îl trimit și la psihiatru.”, a explicat medicul Raluca Prepeliță, la BZI LIVE.

Dr. Raluca Prepeliță: „A vorbi este și o metodă de psihoterapie”

Medicul Raluca Prepeliță îi încurajează pe tineri să comunice cât mai mult cu cei din jur, pentru că verbalizarea este și o metodă de psihoterapie. De asemenea, aceștia se pot ajuta și de scris, pentru a se elibera de gândurile negative.

„Procentul celor care se prezintă singuri la serviciile de sănătate mintală a crescut în ultimul timp. Într-un fel, perioada de izolare spunem că a avut și un efect benefic. Această perioadă, care a avut multe efecte negative, a avut și un efect benefic, să ne stimuleze să vorbim despre ceea ce ne doare. Pentru că atunci nu aveam cu cine vorbi decât cu cei din jur și ne-a stimulat verbalizarea, ceea ce este un lucru bun. A vorbi cu cei din jur chiar dacă nu facem destăinuiri în care să nu avem încredere că vor spune mai departe, dar a vorbi este și o metodă de psihoterapie. Verbalizarea și stimularea comunicării verbale sau prin scris, pentru că sunt mulți care își doresc să scrie, fac jurnale și vin la următoarea ședință cu jurnalul scris și se discută. Verbalizarea ajută și pacientul, ajută și pe cei din jur să-i înțeleagă mai bine. Nu putem ghici ceea ce gândește cel din fața noastră, dar putem vizualiza după limbajul non-verbal.”, a mai spus dr. Raluca Prepeliță.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.