miercuri, 17 aprilie, 2024

Dr. Simona Mogoș, despre dereglările menstruale: „Există afecțiuni endocrine, care stau în spatele tulburărilor de ciclu menstrual” – VIDEO

Dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre dereglările menstruale și despre cauzele care le pot genera. Iată ce afecțiuni pot sta în spatele acestor tulburări.

În mod normal, ciclul menstrual ar trebui să dureze între 28 și 30 de zile, în funcție de fiecare femeie în parte. Însă, vorbim despre menstruație neregulată atunci când durata dintre două cicluri menstruale depășeșete 35 de zile sau apar fluctuații. În timpul pubertății și în preajma menopauzei, dereglările menstruale sunt considerate firești, iar tratamentul nu este necesar, dar dacă acestea apar în timpul anilor de reproducere, poate fi nevoie de sfatul unui medic atât ginecolog, cât și endocrinolog.

Dr. Simona Mogoș, despre dereglările menstruale: „Atunci când apar abateri, este bine ca doamnele să își facă o programare pentru a vedea ce este în spate”

Menstruația începe, de regulă, în timpul pubertății, între 10 și 16 ani și continuă până la menopauză, când o femeie are 45-55 de ani. Menstruația neregulată poate fi generată de o schimbare a metodei contraceptive, de un dezechilibru hormonal, de modificări hormonale în timpul menopauzei sau după un efort fizic intens.

De asemenea, poate fi vorba și despre o tulburare endocrină, care poate declanșa o sângerare prea abundentă, modificată de la o lună la alta, scurtarea timpului între sângerări sau prelungirea ciclului menstrual peste 35-40 de zile.

„Este bine ca doamnele, atunci când au dezordini hormonale, tulburări de ciclu menstrual, să facă și un pas la endocrinologie, nu doar la ginecolog. Pentru că există afecțiuni endocrine, care stau în spatele tulburărilor de ciclu menstrual. Dacă sunt modificări strict legate de ciclul menstrual, fiecare femeie știe lunar cum decurge ciclul ei. Atunci când apar abateri, fie un ciclu cu o sângerare prea abundentă, modificată deodată, de la o lună la alta sau scurtarea timpului între sângerări sau lungirea peste 35-40 de zile până apare un ciclu este bine să își facă o programare pentru a vedea ce este în spate.”, a declarat medicul Simona Mogoș, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Care sunt cauzele unei menstruații neregulate?

Există mai mulți factori care pot contribui la o menstruație neregulată. Cei mai mulți se află în strânsă legătură cu producția de hormoni, care au un impact major asupra ciclului menstrual, și anume estrogenul și progesteronul. Modificările acestor hormoni influențează echilibrul organismului în timpul pubertății, menopauzei, sarcinii, nașterii și alăptării.

De asemenea, responsabilă de dereglarea ciclului menstrual poate fi și o tulburare tiroidiană, așa cum am precizat în rândurile de mai sus. Nu multă lume știe, dar glanda tiroidă produce hormoni, care afectează metabolismul organismului și așa se ajunge la o menstruație neregulată.

În cazuri rare, cancerul de col uterin poate să provoace o menstruație neregulată. Această boală poate declanșa sângerări între menstruații sau în timpul actului sexual.

Nu în ultimul rând, și endometrioza poate să genereze dereglări menstruale. Aceasta este o afecţiune în care celulele care se găsesc în mod normal în interiorul uterului, numite celule endometriale, cresc în afara acestuia. În nenumărate cazuri, este o afecţiune dureroasă, ce implică ovarele, trompele uterine, vaginul sau membrana care acoperă pelvisul.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite