Un studiu recent făcut de Centrul de Formare APSAP arată că există o pondere mică de tineri angajați la stat. Majoritatea angajaților sunt de vârsta a doua. Acest lucru duce la o criză a locurilor de muncă la stat.
Criză de locuri de muncă la stat
Studiul efectuat de Centrul de Formare APSAP arată că numai 12% din angajații la stat au între 18 și 35 de ani. Marea majoritate a angajaților au vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.
Tinerii se feresc să lucreze la instituții publice din mai multe motive, printre ele fiind metodologia complicată a recrutării, mediul de lucru învechit, salariile mai mici decât în companiile private, lipsa de investiții în tehnologii și digitalizare, lipsa oportunităților de dezvoltare personală sau lipsa modernizării din punct de vedere tehnic.
Totuși, sunt și câteva aspecte pe care românii de apreciază la locurile de muncă de la stat, unul dintre ele fiind programul. Programul este perceput ca fiind mai flexibil și mai prietenos comparativ cu joburile din sectorul privat. De asemenea, se consideră că, în sectorul public, reușești mai ușor că realizezi un echilibru între viața profesională și cea privată, fără sacrificii majore pe plan personal.
Alte două avantaje pentru sectorul public sunt siguranța locului de muncă și stabilitatea.
Conform Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, prin datele publicate în 2022, doar 2,4% dintre angajații români au până în 30 de ani, față de procentul de 44% ai funcționarilor care au peste 50 de ani.
Tinerii preferă sectorul privat
Studiul arată că sunt necesare niște măsuri de reformă pentru a atrage mai multe persoane în acest sector.
„În sectorul public, se observă o tendință îngrijorătoare: prezența tinerilor în acest sector pare să fie aproape inexistentă. Cifra redusă reflectă existența unor obstacole semnificative în ceea ce privește posibilitatea tinerilor de a-și găsi un loc de muncă în cadrul instituțiilor publice. Printre acestea se află și faptul că instituțiile statului nu au reușit să facă atractiv mediul de muncă pentru tineri, care, aflați la început de drum profesional, ar dori să învețe de la specialiști. Metoda de recrutare greoaie, modul de lucru învechit, mediul de lucru anost, lipsa de provocări și lipsa de oportunități de dezvoltare sunt suficiente motive pentru ca tinerii să evite să lucreze la stat. Asta, deși tinerii din România sunt muncitori, dedicați, creativi, știu să folosească tehnologia modernă și sunt la zi cu inovările și evoluția digitală, și astfel pot contribui la optimizarea modului de lucru și la atingerea rezultatelor instituției în mod eficient. Instituțiile publice ar trebui să acorde o atenție deosebită creării unui mediu de lucru atractiv și stimulativ pentru tineri, oferindu-le oportunități de dezvoltare profesională, cât și personală”, a declarat Bogdan-Costin Fârșirotu, președintele Centrului de Formare APSAP.
Marea majoritate a tinerilor aleg să lucreze în sectorul privat, în principal datorită salariilor mai mari pentru cei fără experiență. În plus, joburile la privat vin cu mai multe oportunități, cum ar fi traininguri, programe de mentorat, teambuilding și posibilități de avansare în carieră, oportunități pe care tinerii le consideră esențiale pentru progresul lor profesional.
Totodată, în ceea ce privesc instituțiile publice, procesul de recrutare este mult mai lent și complicat și implică memorarea mai multor legi. Bibliografia și subiectele concursului cuprind exclusiv legi complexe în funcție de specificul postului, precum Codul Administrativ, Legea Achizițiilor Publice, Codul Civil, Codul de Procedură Civilă, Legea Construcțiilor etc. Acest lucru se poate vedea în anunțurile de concurs din sectorul public.
Faptul că tinerii preferă joburile în sectorul privat a duce la o criză a locurilor de muncă din domeniul public.