Cu toții ne întrebăm, la un moment dat, dacă este păcat să refuzăm să fim nași. Potrivit părintelui Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, alegerea trebuie făcută în funcție de contextul în care ne aflăm, mai exact dacă este vorba despre un botez simplu, la biserică sau despre un botez în care primează „comerțul” sau „fițele”.
Nașul este, potrivit Bisericii, părintele sufletesc al celui nou botezat. Prin intermediul tainei Botezului, el devine rudă duhovnicească și povățuitor spre Hristos al finului său, având o mare îndatorire față de acesta. El trebuie să îl supravegheze pe cel mic în credință, să îl învețe să meargă la biserică, să se roage, să se spovedească și să se împărtășească, dar și să se asigure că părinții lui trupești îi dau educația creștineacsă, de care are foarte mare nevoie. Mai mult, nașul trebuie să îi dea finului său cărți sfinte și să îl vegheze toată viața.
Este păcat să refuzăm să fim nași? Ce spune părintele Calistrat Chifan
Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că nu este păcat să refuzăm să fim nași, dar doar în contextul în care părinții trupești ai copilului își doresc un botez „de comerț, de fițe”, în care trebuie să punem 1000 de euro la masă, să-i luăm copilului tot felul de lucruri și nu ne permitem aceste lucruri. În cazul în care este vorba despre un botez simplu, în care se pune accentul pe taina bisericească și nu pe petrecerea de după, atunci este păcat să refuzăm.
„Dacă este vorba de Botez, e păcat să refuzi, dacă e vorba de comerț și de fițe, cum e în ziua de astăzi, că trebuie să pui 1000 de euro pe masă, trebuie să-i iei la copilaș tot felul de lucruri, trebui să îți iei o rochie bună, trebuie să fii prezent la petrecere, deci nu faci ața cu fața. Deci taina e ceva neglijent și mărunt, iar petrecerea e ceva fundamental și fistichiu, care atunci sigur că mulți, din principii economice, că eu mai întreb, că ei vin și spun: „Părinte, aș boteza un copilaș”. Și apoi mai vin cu „Părinte, nu știți un…” și le zic: „Ce pretenții aveți? Căutați-vă o rudă sau pe cineva bogat, că ăsta nu-i un botez obișnuit.” Dacă e un botez frumos, la biserică, ai făcut frumos, pui frumos ce trebuie, pui elegant tot, cum se face și vorba aia, te duci la restantaunt, ai mâncat ceva, e frumos, dar dacă începi cu povești nemuritoare, atunci nu. Pentru coregrafie și film trebuie cheltuială.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan, mesaj pentru tinerii necăsătoriți: „Nu stați așa, că nu-i bine”
Despre tinerii necăsătoriți, părintele Calistrat spune că nu este bine ca aceștia să stea așa. Îi încurajează, astfel, să își ia doi nași, să se cunune și să facă petrecere doar când își permit.
„Și la cununie la fel, e aceeași problemă. Cunosc zeci de copii necăsătoriți și le zic: „Luați doi nași și mergeți și vă cununați și mergeți la restaurant și când veți avea vreodată bani și n-aveți ce face cu ei, faci o petrecere, dacă vrei să strângi ceva, dar nu sta așa, că nu-i bine.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.