sâmbătă, 30 septembrie, 2023

Euroins a intrat în insolvență? Ce se va întâmpla cu cele 2,5 milioane de români asigurați – UPDATE

Euroins a intrat în insolvență după ce Consiliul ASF a decis să ridice autorizația companiei. Cele 2,5 milioane de români sunt asigurați la compania Euroins. ASF nu a confirmat informația, autoritatea urmând să comunice decizia. Surse din piață susțin că ASF a decis să ridice doar autorizația conducerii companiei Euroins, cu posibilitatea formulării către instanță, în perioada viitoare, a unei cereri de intrare în insolvență.

UPDATE: „Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, se arată într-un comunicat al ASF.

Euroins a intrat în insolvență?

Consiliul Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația companiei de asigurări Euroins. Conform legii, Euroins intră în insolvență.

Compania, la care sunt asigurați 2,5 milioane de români, este cea de-a patra companie de asigurări din ultimii opt ani care intră în insolvență. Decizia a fost luată de Consiliul ASF pe baza unei analize de solvabilitate care arată că deficitul de SCR (cerința de capital de solvabilitate) al companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro.

Surse din piață susțin că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice doar autorizația conducerii companiei Euroins, cu posibilitatea formulării către instanță, în perioada viitoare, a unei cereri de intrare în insolvență.

Există posibilitatea formulării unei cereri din partea ASF către instanță de declanșare a insolvenței, după constatarea, conform procedurii, a unei astfel de stări de fapt. În lipsa cererii insolvenței, varianta este începerea procedurilor de gestionare a companiei de către un administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

„Până la această oră Euroins Romania și Eurohold Bulgaria nu au fost informate despre nici o decizie ASF privind societatea”, au declarat reprezentanții Euroins România.

Ce se întâmplă cu cele 2,5 milioane de români asigurați la Euroins

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că a doscutat cu șeful ASF despre situația Euroins, însă așteaptă o poziție oficială din partea instituției pentru a vedea dacă se va decide plafonarea polițelor de asigurare RCA.

„Am discutat săptămâna trecută cu Nicu Marcu, președintele ASF. Urmează să se finalizeze controlul la Euroins și să fie prezentate concluziile raportului de control“, a spus Nicolae Ciucă.

După intrarea în insolvență a firmei City Insurance, în 2021, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost nevoit să plătească peste 150 milioane de euro către păgubiți, din noiembrie 2021 și până pe 10 martie 2023. Din suma totală, aproape 28 milioane euro au fost achitate doar în primele 2 luni din 2023. În prezent, FGA are disponibilitățile financiare de 180,3 milioane lei. Potrivit legii, FGA își poate suplimenta necesarul de lichiditate din următoarele resurse.

Pentru a-și îndeplini obligațiile către creditorii de asigurare, FGA va aplica dispozițiile Legii nr.213/2015, realizând analize periodice cu privire la evoluția cererilor de plată înregistrate și a provizioanelor aferente, iar în baza datelor și informațiilor actualizate permanent, a estimărilor referitoare la evoluția veniturilor din contibuții, precum și a modificărilor legislative, FGA va propune modificări ale reîntregirii disponibilului, dacă situația o va impune.

O eventuală plafonarea prețurilor RCA, luată în calcul de ASF, în scandalul generat de creșterea noilor tarife de referință, ar putea fi costisitoare pentru mulți șoferi, mai ales pentru cei din alte localități decât București, pentru care sunt asigurători care vând RCA sub tarifele de referință, care nu sunt obligatorii, ci doar orientative. Reamintim că în anul 2016, pentru o perioadă de 6 luni, a fost decisă plafonarea prețurilor la polițele de asigurare RCA.

Dacă se va dovedi că Euroins a intrat în insolvență, aceasta ar fi cea de-a patra companie de asigurări aflată în această situație, după Astra, în 2015, Carpatica în 2016 și City Insurance în 2021.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite