miercuri, 17 aprilie, 2024

Explozia tarifelor la polițele RCA, cartoful fierbinte din coaliția PSD – PNL

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat zilele trecute explozia tarifelor la polițele RCA. Majorarea face ca un șofer care a dat o sumă de bani anul trecut când a încheiat o poliță RCA să fie obligat să plătească de acum cu peste 30% mai mult. Dacă e să ne raportăm la tarifele la polițele RCA din urmă cu doi sau trei ani, atunci costul poliței este dublu dacă nu chiar triplu.

Explozia tarifelor la polițele RCA: Cum se pot plafona prețurile

Această majorare exagerată a stârnit îngrijorare în rândul alianței de conjunctură PSD-PNL, care încă de la începerea mariajului a vorbit despre plafonarea prețului la polițele privind asigurarea de răspundere civilă auto (RCA). Creșterea tarifelor a adăugat o mare problemă în cârca alianței dintre pesediști și liberali. Asta cu atât mai mult cu cât majorarea nu prea are un temei real. Dacă anul trecut creșterea s-a pus pe seama falimentului City Insurance, unul dintre marii jucători de piața asigurărilor, aproape 500.000 de șoferi având polițe RCA la această firmă, acum nu se mai poate vorbi despre așa ceva. Sau cel puțin așa știu marea majoritate a analiștilor economici. Și aceștia au fost dați puțin peste cap în momentul în care liderul PSD, Marcel Ciolacu, a aruncat pastila despre un posibil nou faliment al unei firme de asigurări.

Indiferent care ar fi motivul acestei creșteri uriașe, dacă ar exista un motiv real, liderii PSD și PNL s-au trezit cu un nou cartof fierbinte în brațe, care numai aducător de voturi anul viitor nu este.

Anul trecut, după falimentul City Insurance, mai mulți deputați s-au grăbit să depună un proiect în Parlament pentru plafonarea prețului la polițele RCA, spunând că firmele de asigurare de pe piața de profil din România au ridicat tarifele nejustificat de mult. Atunci, se propunea plafonarea prețului polițelor de tip RCA. Chiar dacă au o majoritate confortabilă în Parlament, PSD, PNL și UDMR au uitat de acel proiect de lege undeva printr-un sertarele unor comisii din Camera Deputaților.

Belea cât casa pe umerii lui Adrian Câciu

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, un pesedist care are din ce în ce mai puțină susținere din partea partidului, scria la jumătatea lunii trecute că a decis împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să promoveze o hotărâre de guvern pentru plafonarea prețului polițelor RCA pentru o perioadă de șase luni. Proiectul a fost pus chiar în procedura transparență decizională.

În proiectul de hotărâre de guvern se propun tarife diferențiate pentru persoanele fizice și juridice, în funcție de puterea de cumpărare a fiecărei categorii și de gradul de risc la care este expus acesta.

Plafonarea tarifelor la polițele RCA vine după ce ASF a sesizat niște activități speculative pe piață, peste procentele de 30 și 45% cu care au crescut în medie tarifele la RCA după falimentul City Insurance.

Cartoful fierbinte este ținut în brațe și de premierul Nicolae Ciucă, generalul cu 4 stele având o întrevedere cu șeful ASF, Nicu Marcu. Problema ar fi acum generată de liderul RCA, Euroins, care ar fi în pragul insolvenței.

Rămâne de văzut dacă acum, în ceasul al doisprezecelea, pe fondul exploziei tarifelor la polițele RCA, Guvernul Nicolae Ciucă își va asuma sau nu plafonarea prețurilor.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite