marți, 8 octombrie, 2024

Fac bani din activități casnice: Plimbă câini, fac cumpărături sau spală mașini!

În primele șapte zile de la lansarea platformei IT, un total de 360 de cetățeni români s-au înregistrat pentru a câștiga bani în plus într-un mod legal și fără a fi angajați în mod formal, prin desfășurarea de activități casnice. Din acești participanți care fac bani din activități casnice, peste 100 au vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, iar printre activitățile casnice preferate se numără achiziționarea de bunuri cu livrare la domiciliu.

Sute de români fac bani din activități casnice

Oricine are vârsta minimă de 16 ani și dorește să obțină venituri suplimentare legal, fără a fi angajat formal, fie că este șomer sau angajat, poate să se înscrie pe platforma IT tichete.anofm.ro. Acolo, aceștia au posibilitatea să aleagă dintr-o listă de 34 de activități casnice, printre care se numără plimbarea câinilor, efectuarea cumpărăturilor sau spălarea mașinilor.

În prima săptămână de funcționare a platformei, numărul de beneficiari casnici s-a ridicat la 480, în timp ce numărul lucrătorilor casnici înregistrați a fost de 360. Platforma IT a fost activată începând cu data de 23 aprilie, iar datele până pe 30 aprilie au fost comunicate de ANOFM și prezentate de Ministerul Muncii.

Ministerul declară că baza de date este dinamică, iar informațiile se actualizează în timp real. Cât despre vârsta celor înregistrați ca lucrători casnici, majoritatea au între 40 și 50 de ani (101 persoane), urmată de categoria de vârstă 30-40 ani (77 persoane) și cea între 50-55 ani (51 persoane). În privința locației declarate de către cei care s-au înregistrat ca lucrători casnici, cele mai multe persoane provin din București, Ploiești, Craiova, Bragadiru, Brașov, Constanța, Piatra Neamț și Timișoara.

Conform Ministerului Muncii, cele mai populare activități casnice pentru care prestatorii casnici și-au oferit disponibilitatea sunt realizarea de cumpărături, curățenia și igienizarea locuinței, hrănirea și/sau îngrijirea animalelor de companie, aranjarea și servirea mesei și plimbarea câinilor sau a altor animale de companie.

„Până în prezent, activitățile casnice prestate au fost cele de preparare a hranei și s-au achiziționat 124 tichete, din care 102 electronice și 22 pe hârtie”, a transmis Ministerul Muncii.

Cum pot fi preschimbate tichetele în bani

Ministerul Muncii subliniază că tichetele de activități casnice pot fi convertite în bani la sediul oricărei agenții pentru ocuparea forței de muncă, prezentând actul de identitate, sau prin intermediul unui ordin de plată/transfer bancar către contul bancar indicat de prestatorul casnic prin platforma electronică unde este înregistrat.

Convertirea în bani a tichetelor de activități casnice trebuie efectuată în maxim 12 luni de la data primirii acestora de către prestatorul casnic, adică data înscrisă pe tichet. La momentul convertirii, se aplică reținerea impozitului pe venit și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat, cu o bază de calcul de 50% din valoarea nominală a tichetului de activități casnice.

Tichetele nu sunt transferabile și nu pot fi utilizate pentru achiziționarea altor bunuri și servicii. Ele pot fi folosite exclusiv de către prestatorul casnic al cărui nume este completat pe acestea.

Valoarea tichetelor de activități casnice pierdute, deteriorate sau care nu sunt convertite în bani în termen de 12 luni de la primire nu este rambursată prestatorilor care fac bani din activități casnice.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.