luni, 24 iunie, 2024

Facturi la energie schimbate pentru sute de mii de români

Hidroelectrica va schimba sute de mii de facturi la energie, iar românii vor fi afectați de aceste modificări. Compania de stat va aduce noi coduri pentru locurile de consum, iar consumatorii vulnerabili pot opta pentru anularea eșalonării plății.

Piața energetică din România este în continuă schimbare, în special după liberalizare. Facturile la gaze naturale continuă să fie mari, cu toate că prețul gazelor a scăzut simțitor în ultima perioadă.

Facturi la energie schimbate pentru sute de mii de români

Așadar, Hidroelectrica a decis să schimbe sute de mii de facturi la energie, iar românii vor fi afectați de acest aspect. Concret, modificările încep din luna februarie și compania a anunțat că fiecare factură va conține noi coduri pentru locurile de consum. În schimb, compania de stat a anunțat că dorește să permită eșalonarea plăților pentru facturile restante. Eșalonarea va avea o durată de șase luni. Românii, clienții companiei, pot să opteze să anuleze eșalonarea plății facturii fără să fie penalizați:

”Vă anunţăm că pentru luna februarie 2023, perioada în care se preiau autocitirile este 22.02.2023-26.02.2023. Dorim să vă aducem totodată la cunoştinţă că, odată cu implementarea noului soft de facturare, au fost actualizate codurile locurilor de consum, acestea urmând a se regăsi înscrise pe facturile viitoare. Pentru a facilita această tranziţie, în următoarele luni puteţi transmite indexul autocitit folosind oricare din cele două coduri (cel vechi sau cel nou). Vă mulţumim pentru înţelegere!”, a transmis Hidroelectrica.

Asta în contextul în care sunt 500.000 de clienți de la Hidroelectrica ce nu au primit incă facturile pe ultimele șase luni din cauza problemei la emiterea acestora. Reprezentanții companiei au susţinut faptul că au întâmpinat dificultăți la sistemele de facturare după ultimele schimbări legislative. De altfel, compania oferă asigurări că absolut orice restanță va fi scutită de penalizări.

Energia electrică și gazele naturale, foarte scumpe

Atât prețurile la energia electrică cât și prețurile la gaze naturale au continuat să crească simțitor în ultimul an. Cu toate că energia electrică este produsă aproape în totalitate în intern, neexistând importuri, prețul este ridicat. Asta în comparație cu mai multe state care au prețuri mai scăzute dar care importă energie. Sunt multe explicații pentru care acest lucru se întâmplă.

Când vorbim despre energia electrică trebuie să facem referire și la faptul că ”băieții deștepți din energie” tranzacționează pe piața bursieră energia, aceasta fiind vândută ulterior la prețuri mult peste decență. În altă ordine de idei, din cauza scumpirii din ultimele luni, Hidroelectrica a înregistrat un profit uriaș.

Revenind la gazele naturale, românii au avut norocul unei ierni nu foarte geroase. Fapt ce a dus la o utilizare mai mică a resurselor, deci un cost mai mic al facturilor. Și în aceste condiții facturile sunt destul de împovăritoare pentru o persoană care trebuie să facă față și inflației record din ultimele luni. Așadar, vor fi facturi la energie schimbate, lucru ce va aduce, pentru încă odată, un impas printre cetățenii țării.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite