Se preconizează că vom avea facturi mai mici la energie electrică electrică începând cu data de 1 aprilie, ca rezultat al unor ajustări planificate prin modificarea Ordonanței de Urgență nr. 27/2022 privind plafonarea prețurilor la energie. Acest document a fost deja făcut public pe pagina Ministerului Energiei.
Facturi mai mici la energie electrică și gaz
Aceste modificări vin în contextul unei scăderi a prețurilor la gaze și energie la nivelul Uniunii Europene. Deși Guvernul a anunțat anterior că aceste prețuri vor rămâne plafonate până la sfârșitul lunii martie 2025, noua propunere implică ajustarea prețurilor începând cu 1 ianuarie anul curent, împreună cu o altă schemă de plafonare prelungită până la 31 martie 2026.
Astfel, se propune abrogarea prevederilor articolului 21 alineatul (3) din Ordonanța nr. 163/2022, referitoare la taxa pe soare, în conformitate cu solicitarea autorităților române și punctul de vedere exprimat de Comisia Europeană, care indică faptul că excluderea acestei prevederi din legislația națională nu afectează transpunerea Directivei (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.
Pentru o mai mare claritate, se introduce obligația ca furnizorul să detalieze prețul final în aceleași componente în oferta de furnizare, în contractul de furnizare și în factura finală emisă către clientul final. Această modificare este în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/1952 al Parlamentului European și al Consiliului, care stabilesc că prețul practicat pentru clienții finali de gaze naturale/energie electrică trebuie să includă trei componente principale: energia și furnizarea, sistemul/rețeaua (de transport și distribuție), și impozitele, comisioanele, taxele și tarifele.
Având în vedere schimbările în costurile înregistrate de furnizorii de gaze naturale, se impune actualizarea componentei de furnizare pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale și integrarea noii valori în prețul final.
Tarifele rămân plafonate până în primăvara anului viitor
De asemenea, se propune o reducere a prețului gazelor naturale furnizate de producătorii care desfășoară activități de extracție onshore și/sau offshore, începând cu data de 1 aprilie 2024. Această reducere se aplică atât furnizorilor clienților casnici, furnizorilor producătorilor de energie termică, cât și direct producătorilor de energie termică și operatorilor de transport și sistem/operatorilor concesionari de distribuție care sunt titulari ai unei licențe de operare – operatori de rețea. Mai exact, a fost propus ca prețul gazelor naturale să scadă de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh.
Ținând cont de scăderea prețurilor pe piețele de energie electrică, se propune o reducere a plafonului pentru taxa de solidaritate achitată de producătorii de energie electrică. Astfel, se propune ca acest plafon să fie redus de la 450 la 400 de lei/MWh, în scopul asigurării fondurilor necesare pentru susținerea schemei de sprijin.
În cursul săptămânii trecute, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a abordat subiectul plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Conform declarațiilor sale, se preconizează că aceste prețuri vor fi menținute la un nivel plafonat până în primăvara anului 2025.
„În trimestrul III al anului trecut, luând în calcul preţurile plafonate, deci cele plătite efectiv de români, România a avut al patrule cel mai ieftin gaz şi a cincea cea mai ieftină energie electrică din Uniunea Europeană. Sunt datele Eurostat pe trimestrul III din 2023. Sunt curios dacă aceste ştiri pozitive vor fi preluate.
Avem în acest moment o schemă care funcţionează şi a asigurat o stabilitate pentru clientul final şi asta a fost foarte important. A asigurat şi o predictibilitate pentru restul anului”, a spus ministrul Energiei despre faptul că vom avea facturi mai mici la energie electrică și gaz.