duminică, 6 octombrie, 2024

Femeile sunt mai predispuse litiazei biliare decât bărbații! Iată explicația prof. dr. Eugen Târcoveanu – VIDEO

De ce femeile sunt mai predispuse litiazei biliare decât bărbații? Iată explicația prof. dr. Eugen Târcoveanu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași.

Litiaza biliară reprezintă o afecțiune asimptomatică, de cele mai multe ori, dar poate să genereze și complicații. Ea se manifestă prin durere instalată brusc în partea superioară a abdomenului, care crește rapid în intensitate, durere intensă, bruscă, în mijlocul abdomenului, sub stern, durere care iradiază în spate, între umeri, durere în umărul drept, balonare, indigestie, greață și vărsături.

În apariția litiazei biliare există mai mulți factori de risc, și anume: sexul feminin, sedentarismul, vârsta peste 40 de ani, sarcina, obezitatea, pierderea rapidă în greutate, dieta săracă în fibre, administrarea unor medicamente care conțin estrogen (de exemplu, anticoncepționalele orale sau trerapiile hormonale).

De ce femeile sunt mai predispuse litiazei biliare decât bărbații?

Litiaza biliară este mai întâlnită la femei decât la bărbați, deoarece acestea folosesc contraceptive orale, au estrogeni care scad acizii biliari și accentuează sinteza de colesterol. Mai mult decât atât, la femei, metabolismul colesterolului este puțin diferit. De regulă, în factorii nemodificabili, există și o predispoziție în metabolismul grăsimilor, în sensul că se produce o cantitate mai mare de colesterol, care se acumulează în bilă.

„Unde este mai frecventă? La doamne. Deci este un F (female = femeie), forty (care are 40 de ani sau peste 40 de ani), fatty (care are obezitate) și fertility (care are mulți copii). Doamnele au și metabolismul colesterolului puțin diferit. În general, în factorii pe care nu-i putem modifica, este și o predispoziție în metabolismul grăsimilor, în sensul să produci o cantitate mai mare de colesterol, iar colesterolul stă în bilă.

Bila este lichidă, acolo sunt mai multe componente, printre care colesterol, săruri biliare, mucus, tot felul de cristale și când proporția dintre ele este cea normală, adică între limite. Ea este lichidă, în momentul în care am o stază biliară (nu se mai golește bine vezicula biliară) din elemente anatomice, este o veziculă mai întoarsă, este o psihopatie cu care te-ai născut, bila stagnează mai mult în vezicula biliară. Și atunci se precipită cristalele de colesterol, se fac nuclee, cum sunt cele de zăpadă, care cresc și ajung să facă calculi în timp. Deci asta e femeia.”, a declarat medicul Eugen Târcoveanu, pentru BZI LIVE.

Prof. dr. Eugen Târcoveanu: „Factorii ăștia nu se întâlnesc la toți bolnavii”

Medicul Eugen Târcoveanu a explicat că factorii prezentați (sexul feminim, vârsta peste 40 de ani, obezitatea și sarcina) nu se întâlnesc la toți pacienții. Sunt cazuri în care chiar și vegeratienii se confruntă cu litiază biliară, în contextul în care aceștia au un stil de viață echilibrat, din care lipsesc grăsimile.

„Fatty, dacă e grasă, înseamnă că are o tulburare metabolică importantă. Fertility, pentru că însăși sarcina lenevește căile biliare și dă și anumite fenomene de compresiune, de evacuare. Dar asta nu-i regulă. Factorii ăștia nu se întâlnesc la toți bolnavii.

Sunt și cazuri, vegetarienii spre exemplu, care au și ei. Calculii ăștia sunt total diferiți. Adică sunt calculii de colesterol, care sunt calculii ăia frumoși, strălucitori, dar sunt și calculi pigmentari, care se întâlnesc în anumite zone ale globului, mai mult în Asia, în America de Sud. Și mai este o grupă de calculi, care se cheamă calculii metabolici. Sunt bolnavi care au anemie și se hemolizează globulele roșii și precipită. În general, calculii sunt mici. Putem avea un singur calcul, putem avea mai mulți calculi. Ei cresc în timp.”, a mai spus medicul Eugen Târcoveanu.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite