miercuri, 17 aprilie, 2024

Fetița care s-a născut sub dărămăturile din Siria va fi adoptată. Mii de persoane s-au oferit

Cutremurul din Turcia şi Şiria care s-a produs pe data de 6 februarie 2023 a răpit viaţa a cel puţin 21.000 de persoane. Echipele de salvare au continuat căutările şi au reuşit să scoată de sub dărâmături sute de cetăţeni. Printre norocoşi s-a găsit şi o fetiţă care s-a născut sub clădirile prăbuşite.

Bebeluşul a primit numele de Aya, iar mii de persoane s-au oferit să o ia în adopţie.

Fetiţa care s-a născut sub dărâmături va fi adoptată. Mii de persoane s-au oferit

Aya s-a născut sub dărâmăturile unei clădiri prăbuşite din nord-vestul Siriei, după ce s-a produs un seism de 7.9 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost urmat de sute de replici, iar mii de construcţii au fost dărâmate, potrivit Rador.

Fetiţa a primit numele de Aya care în limba arabă înseamnă „miracol” sau „un semn de la Dumnezeu”. Când a fost găsită de salvatori, micuţa încă era unită de mama sa prin cordonul ombilical. Din nefericire, mama sa, tatăl şi cei patru fraţi ai săi au murit din cauza seismului.

Fetiţa va fi îngrijită de Salah al-Badran, un frate al bunicului său, după ce va fi externată din spital. În acelaşi context, mii de persoane s-au oferit să o adopte pe Aya pentru a-i oferi un viitor mai bun, la scurt timp după ce a fost salvată.

Fratele bunicului fetiţa a scăpat ca prin minune, după ce locuinţa sa din oraşul Jenderis din nord-vestul Siriei a fost distrusă. Bărbatul alături de familia sa au reuşit să scapte din clădirea cu un etaj. El şi alte 11 persoane din gospodăria să locuieşte în aceste momente într-un cort, a menţionat Salah al-Badran pentru Associated Press.

Salvatorii au lucrat la foc continuu, iar în Turcia după mai bine de 80 de ore de la primul cutremur a fost salvată şi o adolescentă de 16 ani. Tânăra se afla sub dărâmăturile locuinţei sale, potrivit the Guardian.

”După cutremur, nimeni nu poate sta în casa sau clădirea să. Doar 10% din clădirile de aici sunt sigure pentru a trăi în ele şi restul sunt de nelocuit”, a afirmat el, prin mesaje vocale.

Aya, găsită sub dărâmături după zece ore de la cutremur

Din fericire, Aya a fost găsită de salvatorii din Jenderis luni după amiază, 6 februarie 2023, la mai mult de zece ore de la producerea seismului. Aceştia au săpat printre ruinele blocului cu cinci etaje în care locuitau părinţii săi. Fetiţa a fost îngropată la propiu sub beton, iar micuţa era încă legată prin cordonul ombilical de mama ei, Afraa Abu Hadiya. Femeia a murit împreună cu soţul ei şi cu ceilalţi patru copii ai lor. Bebeluşul a fost dus de urgenţă la o unitate medicală în oraşul apropiat, Afrin.

Cel mai probabil, Abu Hadiya a născut-o pe fetiţă şi la scurt timp după ce a dat viaţa a murit, înainte să fie găsite, susţine dr. Hani Maarouf de la Spitalul Cihan din Afrin.

”Am numit-o Aya, ca să putem să nu îi mai spunem nou-născutul”, a spus Hani Maarouf.

Important de precizat este că starea fetiţei se îmbunătăţeşte de la zi la zi. Deşi iniţial se credea că micuţa are probleme cu coloana vertebrală, în urma unui control se pare că nu este afectată, susţine medicul.

După ce imaginile cu un bărbat alergând cu un bebeluş plin de praf printre dărâmături au fost publicate, mii de persoane s-au oferit să o adopte pe Aya, potrivit BBC. În aceeaşi ordine de idei, managerul instituţiei spitaliceşti din Afrin, Khalid Attiah, a precizat faptul că a fost apelat de zeci de oameni din toată lumea care şi-au manifestat dorinţa să aibă grijă de Aya.

”Nu voi permite nimănui să o adopte acum. Până când familia ei îndepărtată se va întoarce, o tratez ca pe unul dintre copiii mei”, a spus dr. Attiah.

Medicul este tatăl unei fetiţe cu doar patru luni mai mare decât Aya. Pentru moment, soţia acestuia o alăptează, ca şi pe copilul lor. Din păcate, Aya, fetița care s-a născut sub dărămăturile din Siria, este unul dintre orfanii al căror număr nu este cunoscut.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite