Joi, 19 ianuarie 2023, poliţiştii au organizat un flagrant la Spitalul Judeţean Suceava. În urma acţiunii a fost reţinută pentru 24 de ore şefa Secţiei de Oncologie din cadrul unităţii medicale.
Anca Ababneh Dumitrovici a prinsă în timp ce lua şpagă.
Flagrant la Spitalul Judeţean Suceava. Un cunoscut medic a fost prinsă de poliţişti când lua mită
Procurorii şi poliţiştii din Suceava au organizat un flagrant la Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava. O echipă de ofiţeri din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava a descins în mai multe cabinete din unitatea medicală. Nici Secţia de Oncologie nu a scăpat, după ce un pacient a reclamat că i s-a cerut şpagă.
În urma percheziţiilor şi a audierilor care s-au întins pe mai multe ori, şefa Secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava a fost ridicată de poliţişti. Anca Ababneh Dumitrovici va sta în arestul poliţiei timp de 24 de ore după ce a fost prinsă în flagrant că lua mită.
Medicul va fi dusă astăzi, 20 ianuarie 2023, în fata procurorilor cu propunerea emiterii unui mandat de arestare pentru 30 de zile. În momentul de faţă nu este cunoscută suma de bani pe care ar fi primit-o drept mită.
Precizăm conform ultimei sale declarații de avere, din luna iunie 2022, Anca Ababneh Dumitrovici a avut un venit anual, în anul fiscal precedent, de 210.336 de lei, ca medic la Spitalul Județean Suceava, 84.504 lei încasați ca persoană fizică autorizată (clinică), în timp ce soțul său, tot medic, a încasat 131.721 de lei de la spital și 88.200 de lei de la clinică.
Spitalul Județean Suceava, primul în România certificat cu sistem anticorupție
În anul 2019, Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a fost primul din România care a fost certificat oficial că a implementat sistemul de management anticorupţie.
Dacă în urmă cu câțiva ani, pe vremea vechii conduceri, se ajunsese ca mesajele antișpagă să fie afișate vizibil, iar fenomenul să fie în scădere, se pare că în ultima perioadă lucrurile nu s-au modificat în bine. Și acest caz nu esti singurul punctual al unei secții.
La acea vreme, managerul unităţii medicale, Vasile Rimbu, a detaliat că unitatea pe care o conducea a fost certificata oficial cu sistemul de management anticorupţie, primul standard internaţional cu un asemenea obiectiv – ISO 37001:2016.
Documentul a fost înmânat reprezentanţilor spitalului într-un cadru oficial, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Poliţiei, iar rolul standardizării acestui sistem este de a pune pacienţii pe poziţie de egalitate în fata serviciilor medicale acordate în spital, indiferent de poziţia socială şi veniturile acestora.
Vă aducem aminte că flagrantul de la Spitalul Judeţean Suceava nu este singurul organizat de procurori. Un caz similar s-a produs la Braşov, unde medicul Sorin Balos a cerut mită în valoare de 10.000 lei pentru a efectua o intervenţie chirurgicală. Cadrul medical luase în avans 2.000 lei, dar nu s-a mulţumit. Totul s-a descoperit după ce o rudă a pacientului i-a cerut poliţistului Marian Godină un sfat. Bărbatul a dorit să afle cum trebuie să acţioneze în astfel de cazuri de neimaginat.