luni, 28 aprilie, 2025

Gaze urât mirositoare la copii. De ce alimente sunt cauzate acestea?

Aproape toți nou-născuții începând cu vârsta de două săptămâni suferă de flatulență și gaze urât mirositoare la copii. Această afecțiune este una dintre principalele manifestări ale disbiozei. Bolile infecțioase au simptome similare.

Balonarea abdominală este cauzată de o acumulare mare de gaze și de o defecare lentă. Este însoțită de crampe și dureri abdominale. Atunci când gazele sunt expulzate, durerea încetează. Această afecțiune se datorează faptului că intestinele sunt colonizate de microflora. La copiii mai mari, cauzele sunt diferite și le vom discuta în detaliu.

Gaze urât mirositoare la copii. Cauzele flatulenței

În primul an de viață, un sugar încă nu produce enzime digestive în cantitate suficientă, iar motilitatea stomacului este slabă, astfel încât chiar și mici încălcări ale regulilor de hrănire provoacă flatulență.

Poate fi vorba de o hrănire prea frecventă și/sau abundentă, de un echilibru incorect între proteine, grăsimi și carbohidrați etc. În plus, sugarii înghit mult aer atunci când se hrănesc, ceea ce provoacă, de asemenea, gaze.

Printre cauzele gazelor la nou-născuți se numără procesul de adaptare a organismului la viața din afara uterului, stresul, hrana nepotrivită vârstei și modificări ale formulei de lapte praf. De asemenea, aceștia suferă de supraalimentare, introducerea timpurie a alimentelor complementare și înghițirea gazelor în timpul plânsului, țipetelor.

Factorii care contribuie la formarea gazelor la sugari. Ce spun medicii?

Mulți bebeluși suferă de gaze din cauza unui comportament neliniștit, suprastimulare, stare emoțională instabilă, alimentație maternă necorespunzătoare dacă bebelușul este alăptat la sân.

La copiii de 2-4 ani, cauzele gazelor sunt diferite. Acestea pot apărea în urma consumului de dulciuri, brioșe, pâine albă, alimente cu fibre grosiere și amidon, lipsa de mișcare, stilul de viață inactiv și excesul de greutate corporală. De asemenea, acesta suferă de gaze din cauza disbacteriozei, lipsei congenitală a enzimelor digestive sau din cauza stresului.

Multe persoane suferă de gaze din cauza unei tensiuni nervoase, consumul excesiv de băuturi carbogazoase sau din cauza gumei de mestecat. Factorul psihologic este foarte important la școlari. Gazele apar din cauza stresului sau a constipației psihologice, a nevrozelor care afectează tractul gastrointestinal.

Care este cel mai bun mod de a ajuta un copil care suferă de flatulență?

Primul ajutor pentru flatulența la bebeluși implică ușurarea. Ceaiul de mușețel, No-Spa poate ajuta la ameliorarea crampele intestinale și a colicilor. Espumisanul poate fi folosit pentru a stimula expulzarea gazelor. Copiilor sub trei ani nu trebuie să li se administreze niciun medicament care nu a fost aprobat de medicul pediatru.

Unui sugar i se poate pune o sticlă cu apă caldă pe stomac. Masajul este, de asemenea, utilizat pentru a ameliora disconfortul. Acesta se efectuează prin mișcări circulare fără apăsare în sensul acelor de ceasornic. Bebelușul poate fi ușurat dacă se întinde pe spate și își îndoaie picioarele de mai multe ori, de fiecare dată introducându-le în abdomen și îndreptându-le.

Dacă aceste măsuri nu ajută la normalizarea de gaze urât mirositoare la copii, se poate folosi un cateter de gaz. O mamă care alăptează trebuie să fie atentă la alimentele care formează gaze, fasole, cacao, cafea, cafea, ciocolată, varză, produse de patiserie, brioșe, struguri, fructe și legume proaspete. După fiecare alăptare, bebelușul trebuie ținut în poziție verticală, astfel încât excesul de aer să poată fi expulzat prin râgâială. Utilizarea oricărui medicament trebuie să fie prescrisă numai de către un medic. Acesta poate fi Espumisan, enterosorbante, eubiotice.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite