Prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, a prezentat în emisiunea BZI LIVE câteva greșeli de demachiere care afectează sănătatea ochilor. Iată cum să te demachiezi corect.
O demachiere corectă reprezintă primul pas pentru un ten perfect și pentru o vedere sănătoasă. Însă, majoritatea femeilor sunt mult prea agresive cu tenul lor și, în special, cu pielea fină din jurul ochilor. Fie folosesc produse necorespunzătoare, fie insistă prea mult în zona respectivă, riscând astfel să-și irite conjuctiva și, implicit, vederea. Pentru a evita aceste greșeli, este foarte important să acordăm o atenție deosebită demachierii și să respectăm sfaturile medicului Camelia Bogdănici, pe care le găsim în rândurile următoare.
Care sunt cele mai frecvente greșeli de demachiere care afectează sănătatea ochilor?
Pe lista celor mai frecvente greșeli de demachiere se află utilizarea săpunului în zona ochilor. Acesta conține ingrediente iritante, care pot afecta conjuctiva și nu este indicat să fie folosit în acest scop. Potrivit medicului Camelia Bogdănici, este esențial ca toate persoanele care folosesc machiaj să se demachieze cu foarte mare grijă și să folosească produse care să nu ajungă la nivelul fantei palpebrale. De asemenea, este recomandat să aibă mișcări foarte fine, să nu tragă de pleoapă și nici de gene și să utilizeze produse potrivite stilului de demachiat.
„Nu este bine să folosim săpunul în zona ochilor, pentru că poate să intre să irite conjuctiva. Uneori se spune „folosesc săpunul de copil” și atunci poate fac acest lucru. Același lucru spun și domnișoarelor sau doamnelor care se demachiază, că trebuie să avem foarte mare grijă și să folosim un produs care să nu-mi intre la nivelul fantei palpebrale, mișcările să fie foarte fine, să nu trag de pleoapă, să nu trag de gene și să folosesc produse potrivite stilului de demachiat. Pentru că în acest moment avem creion care rezistă la apă, există mascara care rezistă la apă și să avem mare grijă să avem și un demachiant care să fie special și mișcările pe care le facem cu un bastonaș sau cu bucățica de vată pe care o folosim să fie foarte, foarte fină, să nu tragem foarte tare.”, a explicat prof. dr. Camelia Bogdănici, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
De ce nu este bine să folosim ceai de mușețel pentru curățarea ochilor?
Conform mai multor leacuri băbești, ceaiul de mușețel este sigur de utilizat în zona ochilor și foarte eficient în cazul anumitor afecțiuni. Însă, acest remediu nu este unul recomandat de medici, deoarece infuzia, fiind mult prea concentrată, activează anumite celule, care reacționează mult prea puternic, afectând sănătatea ochilor.
„Ceaiul de mușețel, de obicei, noi românii îl facem foarte, foarte concentrat. Un ceai de mușețel care nu are o concentrație foarte mare este bine de folosit, dar nicidecum fierbinte sau cald. Cel mult rece și să ștergem rapid. De altfel, în acest moment sunt și niște șervețele de pleoapă speciale, care pot să aibă și extract de mușețel sau să aibă aloe vera, care ajută pe de o parte și nutriția genelor și a marginii palpebrale. Și atunci e mai bine să folosim astfel de lucruri decât un ceai de mușețel care, repet, îl facem de obicei foarte concentrat și mai mult irită. Uneori vin cu pleoapele edemațiate, cu ochiul foarte roșu și îi întreb de când e așa și spun: „Dimineață m-am spălat cu ceai de mușețel și este și mai roșu.” Este in lucru firesc, pentru că se activează anumite celule, care reacțioenază și care vor să facă o apărare, dar reacționează mult prea tare.”, a adăugat medicul Camelia Bogdănici.