După greva din învățământ, și angajații din Transportul Feroviar amenință că dau startul unei greve și, implicit, vor bloca activitățile care se desfășoară pe șinele de cale ferată. Greva angajaților CFR este anunțată pentru luni, 29 mai 2023.
Aproximativ 700 de angajați de la CFR Călători vor participa la acțiunea de protest care se va desfășură între orele 10.00 și 12.45. Aceștia țintesc spre o creștere salarială de 25 de procente, dar cer și investiții în infrastructura feroviară.
Deși legea spune că salariile acestora vor fi mărite începând cu 1 iulie 2023, acest lucru nu se va întâmpla deoarece Guvernul nu a alocat un buget nici pentru măriri, nici pentru reparații sau îmbunătățirea condițiilor de călătorie. Dimpotrivă, a redus cu 10% compensația pe care compania feroviară o primește.
Ceferiștii subliniază degradarea condițiilor de muncă și de călătorie și necesitatea îmbunătățirii condițiilor de siguranță care nu vor putea fi implementate din cauză că nu a fost admisă aprobarea pentru bugetul de venituri și cheltuieli.
Greva angajaților CFR: Locomotivele defecte le depășesc ca număr pe cele reparate
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România susține că salariile mici ale mecanicilor, cărora în Romania li se acordă minimul pe economie și face comparație cu salariul din UE care este între 3.000 și 5.000 de euro. Lipsa pieselor de schimb pentru locomotivele și vagoanele pe care le vor avea în parcurs în sezonul aglomerat care urmează, a fost picătură care a umplut paharul.
„Vine sezonul estival, nu mai vrem să fim înjurați. Mai multe locomotive se defectează decât cele care se repară”, a declarat Rodrigo Maxim.
Acesta a adăugat că, din cauza lipsei aprobării bugetului de venituri și cheltuieli, călătorii vor avea parte de condiții de călătorie mai slabe, trenuri defecte și întârzieri.
Adrian Codîrlașu, analist economic, a precizat că există un deficit bugetar care nu a putut fi prevăzut
„Nu cred că guvernul are bani pentru întreaga administrație publică, deja estimările de venituri la bugetul de stat au fost supraestimate atunci când a fost construit bugetul, la finalul anului trecut, vedem că deficitul e mai mare decât se anticipa. De asemenea, România e într-o procedură de deficit excesiv cu Comisia Europeană”, a menționat Adrian Codîrlașu.
Premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, au anunțat că nu vor mai participa la niciun fel de negociere cu sindicaliștii.
Singurul reprezentant al Guvernului care va purta mai departe discuțiile cu protestatarii va fi Ministrul Muncii, Marius Budăi.
Grevă generală la finele lunii iunie
Cei de la CFR Infrastructura vor da startul protestelor pe 20 iunie, iar pe 26 iunie va avea loc o adunare comună a sindicaliștilor pentru a-și cere drepturile. Aceștia vor picheta sediul Ministerului Transporturilor, iar pe 1 iulie va avea loc un miting în fața Guvernului.
Rodrigo Maxim a avertizat asupra faptului că, din cauza neaprobării bugetelor de venituri și cheltuieli la CNCF CFR SA și SNTFC CFR Călători pasagerii trenurilor vor avea de suferit.
„Nu avem nici bani pentru piese de schimb. Vor fi trenuri insuficiente, vagoane insuficiente. Bugetele de venituri și cheltuieli nu au fost aprobate nici acum de Guvernul României. De asta ceferiștii sunt hotărâți în primul rând să iasă în stradă, pentru că vor fi din nou înjurați de călători, apostrofați. Dar nu este vina lor, este vina Guvernului României, care refuză să aprobe bugetele, atât la CFR Călători, cât și la CFR SA. La protestul de luni vor participa aproximativ 700 de mecanici. În total, la CFR Călători sunt 1.500. Cei care nu sunt pe trenuri vor veni la mitingul de protest, dar vor mai veni și alți angajați ai CFR Călători din alte ramuri”, a mai spus Rodrigo Maxim.
Odată cu greva angajaților CFR există posibilitatea ca, începând cu 1 iulie, în plin sezon estival, trenurile să nu mai circule deloc.