Guvernul vrea să majoreze salariile din Sănătate. Proiectul de OUG este ținut la secret pe site-ul Executivului, fiind negociat doar cu unul dintre sindicatele mari din domeniu, cu Federația Sanitas. Este vorba despre salariile personalului medical, medico-sanitar de specialitate și auxiliar.
Guvernul vrea să majoreze salariile din Sănătate!
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că discută împreună cu sindicatele majorarea salariilor din Sănătate.
„Este o investiție importantă în Sănătate este cea în capitalul uman, așa cum am făcut și în Educație. Discutăm astăzi, în primă lectură, grilele de salarizare construite, la fel ca și la sănătate, împreună cu sindicatele din domeniul sanitar, de această dată. A dori să le mulțumesc foarte mult liderilor de sindicat care s-au implicat în acest demers”, a spus premierul.
Marcel Ciolacu a precizat că este vorba despre salariile personalului medical, medico-sanitar de specialitate și auxiliar.
„Plecăm de la un principiu clar, acela de a-i plăti corect pe cei care muncesc aproape non-stop în marile spitale ale țării și țin, practic, în spate, întreg sistemul sanitar al României”, a mai spus șeful Guvernului.
Creșterea ar trebui să se facă în două tranşe, în martie și iunie, iar acești bani vin pe lângă cei 5% acordaţi pentru întregul sistem bugetar începând cu 1 ianuarie 2024.
Care vor fi noile grile de salarii din sănătate
Toate proiectele de acte normative care au fost incluse în şedinţa Guvernului României din 28.02.2024 au fost publicate pe site-ul Secretariatului General, mai puțin cel cu salariile medicilor.
Pe site apărea doar numele documentului: PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sistemul sanitar, asistență socială și alte sectoare de activitate bugetară.
Proiectul de OUG a fost negociat în prealabil doar cu una dintre cele două mari federații sindicale din sectorul public de Sănătate – Sanitas.
Prevederile actului normativ rămân încă un mister, în condițiile în care reprezentanții Federației Sanitas au susținut că au „negociat exclusiv” proiectul de ordonanță cu Ministerul Sănătății și refuză să dezvăluie prevederile sale „din respect pentru partenerii finali de negociere”. În schimb, o parte dintre sindicate s-au delcarat nemulțumite de creșterea salarială de 15%.
Actul normativ a fost anunțat de Sanitas, care s-a lăudat că a “negociat exclusiv” un proiect de ordonanță, însă a precizat că nu îl face public din respect pentru reprezentanții guvernului.
„Mai mult decât atât, nu l-am făcut public pentru că urmează negocierea finală cu premierul Marcel Ciolacu, negociere în cadrul căreia se va stabili forma finală a ordonanței care prevede creșterile salariale ale angajaților din sănătate și asistență socială”, susțineau reprezentanții Sanitas, într-o postare pe Facebook.
În replică, Solidaritatea Sanitară a transmis că oferta de creștere (doar) a salariilor de bază cu 15% este insuficientă și a acuzat guvernul de abuz de putere, deoarece a ales să negocieze doar cu una dintre federațiile sindicale (Sanitas).
„Reprezentativitatea organizațiilor sindicale oferă același tip de legitimitate și protecție a drepturilor sindicatelor precum oferă alegerile pentru politicienii ajunși la putere. Atunci când politicienii au preferințe sindicale le pot manifesta doar în cadrul legal. Cadrul legal nu dă posibilitatea guvernanților de a exclude de la negocieri o federație sindicală, în mod direct sau implicit”, au transmis reprezentanții Solidaritatea Sindicală.
Acum, Guvernul vrea să majoreze salariile din Sănătate, fiind vorba despre salariile personalului medical, medico-sanitar de specialitate și auxiliar.
[…] Ivan, aduce în atenție modificări semnificative în ceea ce privește sistemul cardului de sănătate. Se preconizează o reconstrucție totală a acestuia, cu includerea într-un portofel electronic, […]