marți, 17 iunie, 2025

Guvernul vrea să scoată bani de la cei bogați: Majorarea impozitului pentru mașinile și imobilele scumpe!

Impozitul pe dividende va crește de la 8 la 10 procente, și totodată vă fi introdusă o acciză pentru produsele cu un conținut de zahăr mare, ceea ce va rezulta în scumpirea băuturilor carbogazoase cu 30 de procente, conform noilor decizii luate de coaliția de guvernare. Totodată, este vizată și majorarea impozitului pentru mașinile și imobilele scumpe.

Majorarea impozitului pentru mașinile scumpe, printre noile măsuri fiscale

Conducerea a decis să renunțe la majorarea TVA-ului pentru cărți și hrana destinată animalelor de companie, și s-au orientat spre majorarea impozitului pentru mașinile de lux și pentru imobilele cu valoare de peste 500.000 de euro, pentru salvarea bugetului național. Proiectul cu măsurile fiscale va fi prezentat de către Guvern spre jumătatea lunii august.
Astfel, la achiziționarea unui imobil cu un preț de sub 120.000 de euro, procentul TVA-ului va crește de la 5 la 9 la sută. Anumite excepții vor fi eliminate, precum salariile de peste 10.000 de lei din domeniul IT care vor fi mărite cu 10 procente, taxe mai dure fiind aplicate și în cazul IMM-urilor. Pe lângă scumpirea produselor cu un conținut ridicat de zahăr, va fi majorată și acciza pentru alcool.

Până în prezent, planul coaliției presupune stabilirea a 3 cote de TVA, de 5, 9 și 19 la sută, cu excepția TVA-ului de 5 procente pentru manuale școlare și cărți.
Mașinile de lux vizate de noul impozit sunt cele cu o valoare de peste 100.000 de euro și o vechime mai mică de 3 ani.
Liderii politici vor face publică pe la jumătatea lunii august lista finală a măsurilor fiscale ce ar trebui să aducă un buget de 6 miliarde de lei la buget în acest an, și venituri suplimentare de peste 30 miliarde în 2024. Câteva măsuri vor fi implementate din septembrie sau octombrie, însă majoritatea de la 1 ianuarie.

Ce alte modificări vor fi incluse în acest plan

Guvernul a depășit ținta de deficit de 4,4% asumată pentru anul 2023, și riscă să nu mai primească fonduri UE, în special fonduri PNRR, dar și fonduri de coeziune.
În cazul tranzacțiilor imobiliare cu clădiri rezidențiale va fi aplicat un impozit de 5 la sută asupra prețului la prima vânzare, din care se vor scădea 600.000 lei, fără a se lua în considerare cota TVA aferentă.

Produsele ce conțin o cantitate mai mare de 5g/100g produs, vor avea cota de 19 la sută.
Cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații aferente sediilor sociale care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice, spre exemplu cele situate în clădiri de locuințe, vor fi deductibile în procent de 50 la sută, iar în cazul vehiculelor, în procent de 25 la sută. Există și excepții pentru deductibilitate integrală în cazul în care respectivele vehicule se înscriu în anumite categorii.
Creşte și impozitul pe câștigurile din titluri de valoare de la 1-3 procente la 3-5 procente.
Venitul din sursă neidentificată va fi impozitat la 50%, o creștere de la 16 la sută, cât era anterior.

„Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 50% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor”, potrivit hotărârii Guvernului nr. 181/2023.

De asemenea, nu vor mai fi deductibile cheltuielile companiilor cu alte firme din grupul mamă, din alte țări, precum cheltuielile cu consultanța, managementul, redevențele, dobânzile intragrup și altele.
Guvernul ia în considerarea majorarea impozitului pentru mașinile și imobilele scumpe, ca parte a planului de acoperire a găurii bugetare.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite