miercuri, 26 martie, 2025

Halva toxica: ce se intampla in corpul tau cand mananci halva

 

Halvaua este unul dintre cele mai consumate alimente in timpul postului, fiind preferata de multa lume datorita gustului si a senzatiei de satietate pe care o lasa.
De origine turca, halvaua este facuta in general din ingrediente sanatoase, insa consumata incorect poate deveni toxica si periculoasa pentru organism, cu efecte negative pe termen lung.

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care a studiat 13 tipuri de halva vandute pe piata, majoritatea dintre ele au in compozitie ingrediente de buna calitate.
Astfel, 61% dintre produsele analizate nu contineau E-uri, 31% contineau un singur E, iar 8% contineau 3 E-uri. Comparativ cu multe dintre produsele vandute in comert, halvaua are o compozitie relativ sanatoasa.

In general, halvaua se face din seminte, zahar, glucoza si vanilina. Pericolul sta in continutul caloric pe care il are halvaua. In general 100 de grame de halva contine 14 grame de proteine, 42 de grame de glucide si 39 de grame de lipide. De asemenea, 100 de grame de halva are aproape 600 de calorii, un numar extrem de ridicat.

Consumata astfel in cantitati mari, halvaua devine o adevarata bomba calorica si poate duce la probleme de greutate si aparitia unor afectiuni din cauza acestui lucru. Halvaua consumata in cantitati mari provoaca serioase probleme plamanilor si poate ingreuna circulatia sangelui.

In plus, halvaua este contraindicata persoanelor care au pancreatita, diabet, obezitate si celor care stiu ca sufera de reactii alergice. Consumul de halva nu este recomandat nici copiilor cu varsta mai mica de 6 ani deoarece le pot afecta mucoasele si dintii.

Pentru a fi cu adevarat sanatoasa pentru organism, o persoana nu ar trebui sa consume mai mult de 30 de grame de halva pe zi.

Consumata in cantitati mici, halvaua are o multime de beneficii datorita ingredientelor din compozitie. Halvaua este bogata in zinc, fier, calciu, potasiu, vitaminele B1 si E si proteine esentiale si are un puternic rol stimulator al sistemului imunitar.

Halvaua ofera cantitati semnificative de minerale, o portie asigurand 17% din doza zilnica recomandata de cupru si fosfor, 15% din doza zilnica recomandata de magneziu si 12% din doza zilnica recomandata de mangan.

Halvaua este extrem de bogata si in acizi Omega 6 si si acid oleic si poate avea astfel si un rol detoxifiant pentru organism. De asemenea, halvaua contine si lecitina si poate fi benefica pentru cei care sufera de tulburari de memorie.

Datorita compozitiei, halvaua este recomandata in special sportivilor deoarece ajuta la pastrarea rezistentei in timpul unui antrenament, intareste oasele si ligamentele, ajuta la absorbtia rapida de calciu si mentine echilibrul acido bazic la un nivel normal.

In plus, s-a demonstrat si ca halvaua poate ameliora simptomele unor afectiuni precum depresie, raceala sau migrene.

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.