În numeroase țări, angajații își îngheață activitatea sau ies în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de salariile reduse și condițiile de muncă precare. Europa se află într-o perioadă agitată de greve, întrucât mulți angajați se simt dezamăgiți că inflația crescută nu a fost însoțită de majorări salariale. Diverse proteste sunt planificate în întreaga Europă, astfel că este recomandat să verificați situația în țara pe care urmează să o vizitați înainte de a pleca în călătorie, pentru a evita zboruri anulate din cauza grevelor.
Zboruri anulate din cauza grevelor în domeniul transporturilor
Harta grevelor angajaților din Europa relevă că în Franța călătorii sunt avertizați cu privire la protestele în desfășurare. Sindicatele franceze luptă împotriva creșterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Protestele au erupt în întreaga țară în urma deciziei președintelui Emmanuel Macron de a impune această schimbare fără aprobarea parlamentului. Grevele sunt în desfășurare din ianuarie și au avut un impact semnificativ asupra călătoriilor.
Cu toate că ritmul acțiunilor sindicale s-a mai domolit, grevele controlorilor de trafic aerian continuă să aibă un impact, ceea ce a condus la anularea a 900 de zboruri de către compania aeriană bugetară Ryanair în luna iunie. Întârzierile și restricțiile privind zborurile în Franța au cauzat congestii ale spațiului aerian, generând perturbări suplimentare.
Cupa Mondială de Rugby din Franța este amenințată de posibile greve. Lucrătorii de la metroul din Paris au amenințat cu greva pe durata evenimentului sportiv, care va avea loc între 8 septembrie și 28 octombrie la Stade de France, Saint-Denis.
În timp ce conductorilor de trenuri li se va acorda o primă pentru serviciile suplimentare necesare în timpul Cupei Mondiale, personalul din stații nu a primit o majorare salarială suplimentară. Sindicaliștii de la FO-RATP, ce reprezintă angajații din transportul public din Paris, amenință cu proteste și negocieri în curs.
Sunt așteptate mai multe proteste în luna august
În Marea Britanie, grevele au afectat căile ferate și aeroporturile. Greva personalului de securitate de la Aeroportul Heathrow din Londra, programată să dureze 31 de zile în vara aceasta, a fost anulată după ce aceștia au acceptat o ofertă salarială. Totuși, anterior, aceasta ar fi coincis cu perioada vacanțelor școlare și a vacanței bancare din august din Marea Britanie.
Aeroportul Gatwick se confruntă, de asemenea, cu noi runde de greve, afectând zborurile planificate în august. Personalul Red Handling va protesta în mai multe etape în luna august, cu potențiale perturbări în zborurile operate de Norse Atlantic, Norwegian, Delta, TAP Air Portugal și Saudi. Grevele feroviare din Marea Britanie continuă, cu sindicatul RMT anunțând noi acțiuni pentru sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie. Acestea fac parte din seria de proteste sindicale declanșate din cauza salariilor, condițiilor de muncă și securității în industria feroviară.
Italia se confruntă adeseori cu proteste din transportul public și aerian în timpul verii. Cu toate acestea, reglementările sectoriale permit o derogare de vară, ceea ce înseamnă că transportul aerian nu va fi afectat în perioada 27 iulie – 5 septembrie.
În Belgia, piloții companiei Ryanair au declanșat noi greve ce au avut loc pe 14 și 15 august, aproximativ un sfert din zboruri fiind anulate zilnic. Și aeroportul din Charleroi a fost afectat anterior de acțiuni de protest în luna iulie. Protestele continuă sub umbrela sindicatului CNE până în octombrie 2024, cu solicitări de îmbunătățiri salariale și de condiții de muncă.
În Spania, greva planificată a personalului de securitate de la Aeroportul Barcelona-El Prat a fost anulată după ce s-a ajuns la un consens cu privire la aspectele salariale, egalitatea de gen și condițiile de muncă.
Mai multe zboruri anulate din cauza grevelor în domeniul transporturilor au avut loc în această vară, afectând turismul.