În cât timp se face vaccinul antirabic de la mușcătură? Prin ce simptome se face simțită rabia

Publicat:

Tot mai multe persoane se întreabă în cât timp se face vaccinul antirabic de la mușcătură. Rabia este o boală infecțioasă acută cu leziuni grave ale sistemului nervos și este fatală. O persoană este infectată prin mușcătura unui animal turbat. Virusul rabiei se transmite prin salivă. Sursele de infecție sunt câinii pentru 60% din cazuri, vulpile pentru 24%, pisicile pentru 10%, lupii pentru 3% și alte animale pentru 3%.

Perioada de contagiozitate la animale începe cu 3 până la 10 zile înainte de debutul simptomelor și durează pe toată durata bolii. Transmiterea rabiei la om se datorează în principal solicitării târzii a asistenței medicale de către cei mușcați, unor regimuri de vaccinare inexacte sau unor cursuri incomplete. Cei mai mulți dintre cei care s-au îmbolnăvit nu au solicitat asistență medicală după ce au intrat în contact cu un animal bolnav. Copiii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani reprezintă un sfert din cazuri.

În cât timp se face vaccinul antirabic de la mușcătură? Semnele rabiei

Perioada de incubație de la 10 zile la 1 an sau mai mult. Boala debutează cu stare generală de rău, dureri de cap, uscăciune a gurii, pierderea poftei de mâncare, ușoară creștere a temperaturii corporale, dureri musculare, dureri în gât, tuse uscată și poate include greață și vărsături.

La 50-80% dintre pacienți, la locul mușcăturii apar senzații neplăcute. Printre acestea se numără o senzație de arsură, durere de smucitură cu iradiere spre centru, mâncărime, hipersensibilitate. Uneori, cicatricea de la locul fostei mușcături devine roșie și umflată. Pacientul este deprimat, retras, refuză să mănânce, are insomnii, coșmaruri, frică nerezonabilă și dor de casă.

După 1-3 zile, pacientul devine neliniștit, anxios și se teme de apă. Pacientul se îngrozește când încearcă să bea și, la scurt timp după aceea. De asemenea, pacientul când vede apă sau chiar o pomenește, și are spasme dureroase ale gâtului și ale mușchilor laringieni, respirația devine zgomotoasă, cu suspine scurte și spasmodice.

Cât de periculoasă este mușcătura unui animal turbat? Părerile specialiștilor

Convulsii similare apar apoi la sunetul turnării apei. Convulsiile se pot dezvolta la suflarea unui jet de aer în față, la lumină puternică, la zgomot, la atingerea pielii. Pacientul devine agresiv și violent. Conștiința este perturbată, apar convulsii și paralizii. Moartea survine din cauza paraliziei respirației.

Câinii, pisicile și alte animale care au mușcat oameni sau animale trebuie duse imediat de către proprietar la cea mai apropiată unitate sanitară veterinară. Acestea trebuie duse la veterinar pentru examinare și carantină sub supravegherea unui specialist timp de 10 zile.

Rezultatele observării animalelor aflate în carantină se raportează în scris la unitatea sanitară în care este vaccinată persoana rănită. În cazul în care animalul nu a căzut în timpul acestei observații, acesta este probabil sănătos. Până în prezent nu există un tratament eficient pentru rabie. Evoluția bolii duce inevitabil la moartea pacientului, rata de fatalitate a cazurilor fiind de 100%. Prin urmare, măsurile luate imediat după atacul unui animal pentru a preveni dezvoltarea acestei boli grave sunt de o importanță deosebită.

Este foarte important să știți în cât timp se face vaccinul antirabic de la mușcătură. Rabia poate fi prevenită prin administrarea la timp a vaccinului antirabic, iar în cazul mușcăturilor grave de animale prin administrarea combinată de vaccin și imunoglobulină antirabică. Cu cât aceste vaccinări sunt începute mai devreme, cu atât este mai probabil succesul. Anticorpii apar la 12-14 zile după vaccinare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite