vineri, 29 martie, 2024

În cât timp se recuperează un pacient care a suferit un AVC? Dr. Oana Bișoc: „Discutăm despre ore, despre zile, despre săptămâni” – VIDEO

Multe persoane se întreabă în cât timp se recuperează un pacient care a suferit un accident vascular cerebral (AVC). Tocmai de aceea, dr. Oana Bișoc, medic primar neurolog, a venit în emisiunea BZI LIVE și a discutat despre reabilitarea post accident vascular cerebral și despre complicațiile care pot apărea.

Metodele de reabilitare după un accident vascular cerebral sunt diferite de la un pacient la altul, însă toate au aceleași scopuri. Printre acestea se regăsesc integrarea corespunzătoare în familie şi comunitate, acomodarea fizică şi psihică a persoanei cu schimbările determinate de accidentul vascular cerebral și, cel mai important, dobândirea unui status funcţional care să ofere independență şi ajutor minim din partea celorlalte persoane.

De precizat este că, pentru a asigura desfășurarea unei vieți normale, se recomandă ca reabilitarea să fie instituită cât mai curând cu putință.

În cât timp se recuperează un pacient care a suferit un AVC? Dr. Oana Bișoc: „Din păcate, uneori, niciodată”

Sunt cazuri în care pacienții nu se recuperează niciodată după un accident vascular cerebral, din păcate. Cu toate acestea, uneori poate fi vorba despre câteva zile, săptămâni, luni sau chiar ani, până când o persoană care a suferit un AVC se recuperează. Aceasta este, însă, o chestiune nuanțată, care depinde de perspectiva fiecăruia. În cazul în care un pacient rămâne cu jumătate de corp imobilizată, nu se poate îngriji și reprezintă o povară pentru cei din jur, în momentul în care începe să se spele, să meargă și să mănânce singur, plusul este foarte mare.

„Din păcate, uneori, niciodată, ca să începem cu partea negativă și să rămână loc de pozitiv. Alteori discutăm despre ore, discutăm despre zile, despre săptămâni, despre ani. Dar și asta e o chestie nuanțată în sensul în care depinde care-ți este perspectiva. Dacă privești un pacient, care după un accident vascular rămâne cu jumătate de corp imobilizată, care nu se poate îngriji, care mai mult decât atât reprezintă un efort foarte mare pentru cei din jur, de a-l manageria, de a-l îngriji, de a-l trata și acest pacient, prin recuperare, ajunge să se mobilizeze independent, să se spele, să meargă la baie, să mănânce independent, atunci plusul e foarte mare și aș zice că se justifică un efort pe măsură.”, a declarat medicul Oana Bișoc, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Dr. Oana Bișoc: „Viața de zi cu zi nu se referă numai la perfecțiune, se referă la ce poți să obții în plus”

Dacă problema este privită în ce măsură un pacient cu accident vascular cerebral va fi așa cum a fost anterior, rezultatele nu o să fie neapărat îmbucurătoare.

„Dacă privim problema în termeni de în ce probabilitate sau în ce măsură un pacient cu accident vascular va fi absolut similar cu statusul lui anterior, atunci mă tem că rezultatele nu o să fie neapărat îmbucurătoare. Dar eu nu cred că asta e ideea. Că viața de zi cu zi nu se referă numai la perfecțiune, se referă la ce poți să obții în plus și cât poți să crești și ce poți să-ți faci mai ușor. ”, a adăugat medicul prima neurolog Oana Bișoc.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite