duminică, 6 octombrie, 2024

În ce constă substituția hormonală la instalarea menopauzei? Iată ce spune medicul Raluca Mogoș – VIDEO

Multe femei vor să afle în ce constă substituția hormonală la instalarea menopauzei. Tocmai de aceea, în studioul BZI LIVE, a fost invitată Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică – ginecologie, care a discutat despre importanța substituției hormonale în cazul femeilor, odată cu apariția menopauzei.

Terapia de substituție hormonală reprezintă un tratament menit să amelioreze simptomele menopauzei și să țină la distanță complicațiile acesteia, precum bolile cardiovasculare și osteroporoza. Acest tratament presupune administrarea de hormoni, pentru înlocuirea cantității de estrogen, progesteron, testosteron, hormon luteinizant sau hormon foliculostimulant, care înlocuiesc hormonii naturali, pe care ovarele încetează să le mai producă odată cu instalarea menopauzei.

Chiar dacă simptomele generate de menstruație trec după câțiva ani, ele pot fi neplăcute, iar tratamentul de substituție hormonală constituie o consolare pentru majoritatea femeilor care l-au încercat.

În ce constă substituția hormonală la instalarea menopauzei? Dr. Raluca Mogoș: „Constă în administrarea de estrogen și progesteron”

Tratamentul de substituție hormonală constă, potrivit medicului Raluca Mogoș, în administrarea de estrogen și progesteron. De regulă, estrogenul este transdermal, adică este aplicat cu ajutorul unui spray, iar progesteronul se găsește sub formă de pastile, care se administrează în funcție de recomandările unui medic de specialitate.

„Constă în administrarea de estrogen și progesteron. De obicei, estrogenul va fi ori transdermal, se folosesc pufuri, un puf pe piele și niște pastiluțe care conțin progesteron.”, a declarat medicul Raluca Mogoș, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

o cutie de pastile vărsată
Acest tratament presupune administrarea de hormoni, pentru înlocuirea cantității de estrogen, progesteron, testosteron, hormon luteinizant sau hormon foliculostimulant, care înlocuiesc hormonii naturali, pe care ovarele încetează să le mai producă odată cu instalarea menopauzei.

Dr. Raluca Mogoș: „Trebuie să facem și un bilanț foarte riguros al stării de sănătate a femeii, înainte de a începe substituția”

Înainte de începerea tratamentului, se recomandă și efectuarea unui bilanț foarte riguros al stării de sănătate a femeii aflate la menopauză. Chiar dacă nu există un exces de estrogen sau progesteron, fiindcă această substituție este creată întocmai pentru a suplini hormonii endogeni care au scăzut, este necesar ca femeia să treacă printr-o serie de investigații.

De pildă, tratamentul cu substituție hormonală este contraindicat femeilor care se confruntă cu sângerări vaginale neexplicabile, boli hepatice active, tromboze active sau istoric de tromboze venoase profunde ori pulmonare, boli cardiovasculare, lupus eritematos diseminat, antecedente de cancer mamar, melanom malign și istoric de cancer endometrial.

De asemenea, contraindicații relative prezintă și femeile cu boli active ale veziculei biliare, istoric de migrene, creșterea trigliceridelor serice, istoric de cancer de sân, istoric de fibroame sau hiperplazie atipică ductală mamară.

„În primul și în primul rând, trebuie să facem un bilanț foarte riguros al stării de sănătate a femeii, înainte de a începe substituția. Nu există un exces de estrogen și progesteron, pentru că această substituție este făcută în așa fel încât ea pur și simplu să înlocuiască hormonii noștri endogeni care au scăzut. Da, există, dacă iei mai mult decât trebuie, dacă sunt niște greșeli. Strict privind menopauza și substituția ar trebui ca doamnele să fie mai deschise spre treaba asta, pentru că li se îmbunătățește viața pur și simplu.”, a adăugat medicul Raluca Mogoș.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite