Pentru cei curioși să afle în ce domenii se fac angajări în 2023, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a transmis că există 59.479 de locuri de muncă vacante, și în ce domenii se află acestea. Potrivit datelor de pe platforma de recrutare online BestJobs, analiștii de fraude câștigă în medie un salariu ce variază între 1.000 și 1.400 de euro lunar.
În ce domenii se fac angajări în 2023 și ce studii sunt necesare
„Un analist de fraude este responsabil cu investigarea şi prevenirea fraudelor într-o organizaţie sau înștituţie. Pentru a îndeplini atribuţiile jobului, un astfel de specialist are cunoştinţe despre industrie şi domeniul de activitate al companiei, experienţă de lucru în monitorizarea, măsurarea şi prevenirea fraudei, înţelege legislaţiei şi reglementărilor aferente privind frauda şi reducerea riscurilor şi are o bună cunoaştere a limbii engleze, vorbită şi scris.
În prezent, sunt foarte multe poziţii deschise pe platformă şi companiile care recrutează în acest moment pentru astfel de poziţii caută candidaţi în Bucureşti, Cluj şi remote.
Pe lângă oferta salarială cuprinsă între 1.000 şi 1.400 euro/ lună, anunţurile menţionează şi beneficii extrasalariale, cum ar fi accesul la traininguri de specializare, cursuri şi acreditări, dar şi tichete de masă“, afirmă Ana Vişian, manager de marketing la BestJobs.
Printre beneficiile extrasalariale şi bonusurile specifice acordate unui angajat pe această poziție se află tichete de masă, bonusuri de performanţă, traininguri de specializare, acces la cursuri şi acreditări, abonament la clinici medicale private şi posibilitatea de a lucra remote.
În România avem acum vacante 59.479 de locuri de muncă, potrivit informațiilor transmise de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Pentru majoritatea dintre acestea nu sunt necesare decât studii primare sau gimnaziale.
Pentru persoanele cu studii superioare, sunt disponibile doar 3.121 de locuri de muncă, pe funcții precum funcţionar administrativ, inginer în diferite domenii de activitate, tehnician electronică, programator, consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală.
Locurile de muncă pentru care se cer studii liceale și postliceale sunt în număr de 9.664, pe funcții precum lucrător comercial, agent de vânzări, curier, conducător auto transport rutier de mărfuri. şofer autoturisme şi camionete.
Persoanele cu studii profesionale se pot orienta spre locuri de muncă precum lăcătuş mecanic, sudor, confecţioner asamblor articole din textile, fierar betonist, operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice, pentru care sunt 11.459 de posturi disponibile.
Pentru cele 35.235 de locuri de muncă rămase, sunt vizate persoanele fără studii sau studii primare sau gimnazile. Sunt căutați angajați pe pozițiile următoare: agent de securitate (5.887); muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (3.217); lucrător comercial (2.820); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (2.687); curier (2.156); manipulant mărfuri (1933); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (1.712); ambalator manual (1.384); femeie de serviciu (1.364); muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.245).
Locuri de muncă disponibile în străinătate
Pentru cei care prefera să muncească în afară, angajatorii din Spațiul Economic European au scos, prin intermediul rețelei EURES România, 242 de locuri de muncă vacante. Majoritatea sunt în Norvegia, 104, și sunt pe funcția de farmacist, instalator, electrician şi mecanic.
În Austria există 70 de locuri de muncă pentru: sudor TIG pentru construcţie ţevi; constructor ţevi conform ISO; supraveghetor conducte industriale; sudor TIG/MAG pentru construcţie şi reparaţii rezervoare; maşinist, montator instalaţii, mecanic întreţinere instalaţii; sudor autogen; montator ţevi de termoficare pentru construcţii; constructor panouri de control; tehnician electrician (instalator); supraveghetor construcţii şi reparaţii rezervoare; supraveghetor instalaţii electrice; supraveghetor instalaţii mecanice; montator hidraulic (Ermeto);
În Irlanda sunt disponibile 30 de locuri de muncă pentru functia de șofer de autobuz sau autocar. Germania are 14 poziții libere pentru electroniști – specializat în mentenanţă; mecanic industrial; operator utilaje şi instalaţii; zidar; asistent medical generalist sau asistent medical de radiologie; asistent medical; farmacist; mecanic instalaţii pentru refrigerare, aer condiţionat şi pompe de căldură.
Pentru Olanda sunt vacante doar 11 posturi de serigraf și legumicultor, iar în Spania doar 9 pentru pozițiile de medic specialist neurologie, medic reumatolog și tehnician mentenanţă electromecanică -automatică echipamente industriale electromecanic-bobinator maşini electrice rotative.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a transmis în ce domenii se fac angajări în 2023.