Energia electrică pe piețele spot din Spania și Portugalia este de 35 de ori mai ieftină, coborând sub pragul de 10 euro pe MWh. Au existat zile în care 1 MWh de electricitate s-a tranzacționat la doar 4 euro, iar vineri, 1 martie, prețul a ajuns la nivelul incredibil de doar 2 euro pe MWh. În comparație, pe piața spot din România, prețul energiei electrice a fost de 71 euro pe MWh în aceeași zi.
Energia electrică din Spania și Portugalia este de 35 de ori mai ieftină
Prețul energiei electrice din România se situează aproximativ la același nivel cu cel din Germania sau Polonia. În ceea ce privește Spania și Portugalia, prețurile energiei electrice sunt influențate în mare măsură de producția crescută de energie regenerabilă. Prețurile energiei electrice din Spania au scăzut aproape la zero recent, datorită faptului că parcurile eoliene și fotovoltaice produc mai multă energie ca niciodată.
Producția de energie din zona mediteraneană este pe cale să atingă un record în această lună. Miercuri, producția fotovoltaică zilnică a atins cel mai înalt nivel de la începutul lunii octombrie, și se pare că această tendință va continua până în martie.
În timp ce reducerea abruptă a prețurilor este avantajoasă pentru consumatori, deoarece se va resimți în facturile gospodăriilor, nivelurile mai scăzute pe termen lung ar putea să impacteze investițiile în surse regenerabile de producție. Această situație survine într-un moment în care Europa se află în plină tranziție către o economie verde.
Scăderea de pe piața spaniolă din utlima perioadă a fost una extremă, dar poate fi observată cu ușurință o tendință generală de scădere a prețurilor la energie electrică și gaze în întreaga Europă, după criza energetică. Acest fenomen ar putea avea un impact asupra profitabilității companiilor energetice. Endesa SA, o companie spaniolă, a raportat miercuri, 28 februarie, că profitul câștigat în 2023 a înregistrat o scădere de aproape o treime, ca rezultat al „normalizării” prețurilor.
Profituri mai mari pentru furnizorii de electricitate și gaze
Totuși, situația nu este la fel de sumbră pentru toate companiile energetice din Europa. În România, scăderea prețurilor este mai lentă, ceea ce este demonstrat de faptul că producătorii și furnizorii de electricitate și gaze raportează pentru anul 2023 profituri mai mari decât în 2022, în ciuda crizei energetice.
Electrica a anunțat că profitul încasat în 2023 a înregistrat o creștere de 11%. De asemenea, Romgaz a raportat un profit cu 10% mai mare decât în anul precedent, atingând suma de 2,81 miliarde lei. În plus, Hidroelectrica a înregistrat un profit istoric, în creștere cu 42%, de la 4,4 miliarde lei la 6,3 miliarde lei.
Astfel, energia electrică în Spania și Portugalia este de 35 de ori mai ieftină decât în România. Cu toate acestea, se pare că uriașa criză energetică prin care a trecut Europa a fost benefică pentru companiile românești, mai ales având în vedere că prețurile sunt subvenționate. În cazul profiturilor înregistrate de Hidroelectrica, cel mai mare beneficiar este statul român, care este acționarul majoritar al companiei. Cu cât profiturile sunt mai mari, cu atât și dividendele distribuite către acționar sunt mai generoase. Într-un an electoral cum este 2024, creșterea veniturilor la buget este o miză deosebit de importantă.