joi, 10 octombrie, 2024

Încă un bir pus pe capul românilor! Va intra în vigoare de la 1 martie 2023

În ultima perioadă, în România, s-a decis majorarea mai multor taxe și impozite. Încă un bir pus pe capul românilor a fost stabilit, iar cei care vor fi nevoiți să îl plătească sunt reprezentanții sectorului HORECA. Astfel, potrivit Deciziei Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) nr. 36/2023, cei care dețin sau folosesc spațiile de tipul cafenelelor, restaurantelor hoteliere, cazinourilor, hotelurilor sau altor spații de cazare în care sunt comunicate public operele cinematografice sau alte opere audiovizuale trebuie să plătească, în cadrul contractelor de licență neexclusivă, tarife mai mari. Decizia va intra în vigoare de la 1 martie 2023.

Încă un bir pus pe capul românilor: Ce sume trebuie plătite de sectorul HORECA

Potrivit noilor reglementări, cei care dețin unități de alimentație publică și de turism trebuie să plătească, începând cu data de 1 martie 2023, sume mai mari autorilor de opere cinematografice sau alte opere audiovizuale.

Cei care folosesc spațiile amenajate pentru cafenele, restaurante hoteliere, cazinouri, hoteluri sau altor spații de cazare în care sunt utilizate opere cinematografice sau alte producții audiovizuale trebuie să plătească mai mulți bani pentru drepturile autorilor de opere cinematografice sau alte opere audiovizuale. În ceea ce privește modul în care se va face efectiv plata, se stipulează că noua taxă va fi plătită în cadrul contractelor de licență neexclusivă.

Creșterea remunerațiilor cuvenite autorilor de opere cinematografice sau alte opere audiovizuale și datorate de către cei care utilizează restaurante hoteliere, cafenele situate în orașe sau stațiuni turistice se va face în funcție de suprafața unității.

Astfel, cei care utilizează un spațiu cu o suprafața de până la 100 mp inclusiv vor achita 35 lei, în loc de 30 lei cât era până acum. Pentru o suprafață cuprinsă între 101 mp și 200 mp inclusiv, taxa va crește de la 40 lei la 47 lei. Când e vorba despre o suprafață cuprinsă între 201 mp și 500 mp inclusiv, se va plăti 58 lei, în loc de 50 lei, iar dacă unitatea are o suprafață de peste 500 mp, atunci taxa va crește cu 10 lei, de la 60 lei, cât era până acum, la 70 lei.

Pentru restaurantele hoteliere și cafenelele situate în comune și sate, taxa va fi de 17 lei, în loc de 15 lei, dacă suprafața este de până la 50 mp inclusiv și de 29 lei, în loc de 25 lei, pentru o suprafață de peste 50 mp.

Cei care utilizează moteluri, cabane, campinguri și sate de vacanță vor avea de achitat o taxă de 35 lei, în loc de 30 de lei, în timp ce pentru unitățile de cazare agroturistice, popasuri turistice sau pensiuni, se va plăti o taxă de 23 lei, în loc de 20 de lei.

Cât au de plătit cei care utilizează cazinouri

În cazul celor care utilizează cazinouri, taxa va crește la 233 de lei, față de 200 de lei cât era până acum.

În sectorul turism, în cazul hotelurilor până la categoria 3 stele inclusiv, situate în stațiuni turistice, taxa se stabilește în funcție de capacitatea de cazare. Astfel, cele care au capacitate de cazare mică, adică până în 31 de camere, taxa va fi de 23 lei, în loc de 20 de lei. Cele cu capacitate de cazare medie, adică 31-100 de camere, vor avea de achitat o taxă de 29 lei, față de 25 lei acum, iar cele cu capacitate de cazare mare, de peste 100 de camere, vor plăti în loc de 30 lei, cât era până acum, 35 lei.

Pentru hotelurile până la categoria 3 stele inclusiv, altele decât cele menționate, taxa va fi de 35 lei, față de 30 lei, dacă au capacitate de cazare mică. Cele cu capacitate de cazare medie vor achita o taxă de 58 lei, în loc de 50, iar cele cu capacitate de cazare mare vor avea de dat 116 lei, în loc de 100 de lei.

Pentru hotelurile de categoria 4 și 5 stele, taxa va crește cu 24 lei, ajungând la 174 lei, de la 150 de lei.

Deși sectorul HORECA a fost puternic afectat de pandemia de COVID, guvernanții nu au luat prea multe decizii care să fie în favoarea acestora. Ba mai mult, au decis să mai pună încă un bir pus pe capul românilor. Astfel, taxa plătită autorilor de opere cinematografice sau alte opere audiovizuale a crescut și va intra în vigoare de la 1 martie 2023.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite