joi, 12 iunie, 2025

Începe examenul de Bacalaureat 2023! Acestea au fost subiectele la limba română – UPDATE

Ministerul Educației a elaborat un ghid pentru elevii care susțin Examenul de Bacalaureat 2023, care începe luni, 26 iunie 2023. Prima probă scrisă va fi cea la Limba și literatura română, când accesul în sală va fi permis în intervalul 7:30-8:30. Marți, 27 iunie 2023, va fi susținută proba obligatorie în funcție de profil, iar miercuri, 28 iunie 2023, cea la alegere.

UPDATE: La primul dintre subiectele la română la BAC 2023, candidații de la profilul Real – Tehnologic au primit un text la prima vedere – un fragment din „Ion Creangă, viața și opera”, de George Călinescu. Ei au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați, raportându-se la informațiile din text, cât și la experiența personală sau culturală.

De asemenea, la acest punct candidații au rezolvat mai multe exerciții:

  • Indică sensul secvenței „cu bună seamă”
  • Menționează două dintre sursele de venit ale lui Ion Creangă, utilizând informația din textul dat
  • Precizează o posibilă semnificație a curcubeului pentru Ion Creangă, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat
  • Explică un motiv pentru care Ion Creangă călătorește la Târgu Neamț
  • Precizează o trăsătură morală a lui Ion creangă așa cum reiese din textul dat

La subiectul al doilea de la proba de limba română a examenului de bacalaureat 2023, elevii de la profilul Real au primit o poezie de Alexandru Vlahuță, cerința fiind să o comenteze, în minimum 50 de cuvinte, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.

La al treilea dintre subiectele la română la bacalaureat 2023, la profilul real, elevii ar fi avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu, conform stirilorprotv.ro.

Candidaților la BAC 2023 li s-a cerut ca în elaborarea eseului să aibă în vedere următoarele repere:

  • evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului narativ studiat într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică
  • comentarea a două episoade/secvențe relevante pentru tema textului narativ studiat
  • analiza a două elemente de structură, de compoziție și/sau de limbaj, semnificative pentru textul narativ studiat

 

Este obligatoriu ca elevii să aibă un act de identitate asupra lor pentru a putea fi legitimați. Ei vor avea la dispoziție 180 de minute pentru finalizarea subiectelor, iar elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz şi tulburări de neurodezvoltare care au solicitat în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022, beneficiază de prelungirea timpului cu 2 ore in plus.

„Candidaţii care dețin materiale/obiecte interzise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc.) sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora, unde vor primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declarație-tip în care se menționează numele și prenumele și obiectele personale care vor fi depozitate”, conform ghidului publicat de Ministerul Educației.

Modul de desfășurare a probelor și reguli care trebuie respectate la Examenul de Bacalaureat 2023

Candidații vor fi conduși la locul de examen destinat de către asistenți, unde urmează a fi legitimați înainte de începerea probei. Acestora li se va aduce apoi la cunoștință informații despre modul în care trebuie completate datele de pe colțul care urmează a fi lipit, modalitatea de numerotare a paginilor, și faptul că nu au voie cu materiale ajutătoare, printre altele.

Conform ghidului, elevii nu au voie să folosească decât pix/stilou de culoare albastră, iar pentru scheme și desene, sunt aprobate instrumentele de desen. Foarte important este ca în cazul unei greșeli, aceasta poate fi corectată doar prin tăierea printr-o linie orizontală, orice altă modalitate de corectare poate fi considerată semn, și prin urmare, conduce la anularea întregului examen.

Candidații pot intra în sala de examen doar cu instrumente de scris, act de identitate, apă și șervețele. Restul obiectelor vor fi depozitate într-o sală de depozitare prestabilită. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen. Ei pot folosi doar hârtia distribuită de către asistenţi.
Afișarea rezultatelor va fi anonimizată “utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia”.

Cei care vor dori să facă o contestație vor trebui să își asume faptul că “nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere”, reprezentând nota definitivă, și nu mai poate fi modificată.

Excepții pentru candidații cu tulburări specifice

Pe lângă cele 180 de minute disponibile pentru finalizarea subiectelor, elevii cu deficienţe de vedere, deficiențe de auz şi tulburări de neurodezvoltare care au solicitat în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022, pot beneficia de prelungirea acestui timp cu 2 ore în plus.
De asemenea, candidaților cu tulburări specifice de învățare le sunt premise și alte mijloace de calcul, și anume folosirea de instrumente compensatorii specifice tulburării. Rezultatele pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat în 2023 vor fi afișate pe 7 iulie.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite