luni, 24 iunie, 2024

Kraken, noua mutaţie Covid-19. Varianta XBB.1.5 se răspândeşte cu celeritate în Statele Unite şi Marea Britanie

Noul coronavirus continuă să facă victime în lume, chiar dacă numărul acestora a scăzut considerabil comparativ cu anul 2020. Chiar dacă pandemia devine un subiect uitat, a apărut Kraken, o nouă mutaţie Covid-19.

Noua variantă, care mai poartă denumirea de XBB.1.5, face ravagii în Statele Unite ale Americi şi în Regatul Unit al Marii Britanii.

Cât de periculoasă este Kraken, noua mutaţie Covid-19

În ultimele luni, numărul persoanelor infectate cu coronavirus şi decedate din cauza virusului nemilos a scăzut în majoritatea statelor lumii. Cu toate acestea, o nouă subvarianta a mutaţiei Omicron a Covid-19 provoacă îngrijorare şi frică cu privire la un nou val la nivel internaţional, potrivit Euronews.

Cea mai recentă variantă poartă denumirea de XBB.1.5 sau Kraken și este rezultatul combinației dintre două fragmente de variante, purtând numele de „subvariantă recombinantă”.

„Două secvențe diferite ale BA.2 Omicron s-au unit pentru a crea această nouă variantă. Este, de fapt, un descendent al XBB și XBB.1. E ca un nepot al lui XBB, care este, de asemenea, o subvariantă produsă de două versiuni ale BA.2”, a explicat Sheena Cruickshank, cercetătoare la Institutul de Imunologie și Boli Inflamatorii Lydia Becker de la Universitatea din Manchester.

Noua mutație se răspândește extrem de rapid în SUA și UK

Subvarianta, poreclită şi „Kraken” după legendarul monstru acvatic, ar fi apărut în premieră în Statele Unite ale Americii, perioada noiembrie – decembrie 2022, mai precis în statul New York.

Kraken sau XBB.1.5 se află în spatele unei ascensiuni puternice a numărului de cazuri în SUA, unde se preconizează faptul că este responsabil pentru circa 41 la sută din numărul curent de Covid-19, potrivit datelor făcute publice de CDC-ul american.

De asemenea, după SUA, noua mutație a fost descoperită și în state din Europa, în Australia și Asia de Sud-Est. Kraken a fost raportat și în UK. Cercetătoarea Cruickshank afirma că mutația „este responsabilă pentru în jur de 4% dintre cazurile active în acest moment în Regat, dar vedem că numărul crește destul de rapid”.

De asemenea, specialistul a ţinut să menţioneze că este momentan mult prea devreme să ne dăm seama dacă Kraken este cu mult mai periculos fata de alte variante ale Covid-19. Exista posibilitatea ca această nouă mutaţie să nu fie virulenta, dar populaţia nu trebuie să se culce pe-o ureche.

„Rămâne de văzut dacă asta se întâmplă pentru că această variantă e mai rea. Nu știm, nu avem dovezile încă. Dar numărul de internări cu Covid-19 din SUA continuă să crească accelerat, iar asta ne arată o primă dovadă cu privire la această variantă”, a mai spus ea.

Epidemiologii şi experţii în domeniu sunt îngrijoraţi

Sheena Cruickshank, cercetătoare la Institutul de Imunologie și Boli Inflamatorii Lydia Becker de la Universitatea din Manchester, este de părere că dacă majoritatea populaţiei este vaccinata anti-Covid-19, o mare parte dintre noile infectări vor fi mult mai uşoare, existând o formă de protecţie.

Dar, în aceeaşi ordine de idei, noua mutație pare să-i îngrijoreze pe epidemiologi și experți în domeniu mai mult decât Xe. Dr. Maria Van Kerkhove de la OMS a menţionat în timpul unei conferințe de presă la începutul săptămânii, că noua subvariantă este motiv de îngrijorare pentru organizație.

„Suntem îngrijorați cu privire la felul în care crește această subvariantă în unele țări din Europa și în Statele Unite, mai ales în partea de nord-est a SUA, acolo unde XBB.1.5. a înlocuit cu mare viteză alte variante în circulație. Temerile noastre se referă la cât de transmisibilă este variantă… și la faptul că va avea tot mai multe oportunități de mutație prin această circulație intensă”, a spus ea.

Caracteristicile noii mutaţii Covid-19

Până în prezent, caracteristicile cunoscute ale mutaţiei Kraken sunt transmiterea mai rapidă și evitarea răspunsului imun. În acest context, medicul epidemiolog Eric Feigl-Ding, care a scris despre răspândirea lui Kraken pe Twitter pe data de 29 decembrie 2022, menţionează că subvarianta este „și mai capabilă de a evada anticorpi, dar și mai eficientă la a infecta decât BQ și XBB”.

Potrivit lui Feigl-Ding, care a acuzat CDC-ul că nu a făcut un apel la adresa populaţiei americane cu privire la această subvariantă mult mai repede și că ar fi ascuns informațiile referitoare la circulația lui Kraken, „mutația este, cel mai probabil, o variantă locală americană care are la bază o recombinație și se transmite cu 96% mai repede decât vechiul XBB”.

„XBB1.5 a apărut în zona New York în octombrie și face probleme de-atunci. Kraken este în spatele celui mai mare val de spitalizări Covid-19 din aproape un an în New York”, a mai spus el.

Totodată, cercetătoarea Cruickshank afirmă că o caracteristică importantă este cantitatea de mutații pe care le-a obținut.

„Vom vedea în timp care sunt mutațiile benefice pentru virus, pentru că ele vor deveni dominante. Vedem că Kraken are abilitatea de a scăpa de anticorpi. Ceea ce înseamnă că imunitatea pe care o avem din vaccinuri sau din infecții precedente va fi și mai puțin eficientă. Kraken are un mecanism de evitare a răspunsului imun”, spune Cruickshank.

Totuși, cercetătoarea mai spune și că există un „cost” abilitatea mai crescută a virusului de a evită răspunsul imun – este mai puțin bun la a pătrunde în celule. Acest lucru nu este valabil și pentru Kraken, care a depășit și acest „inconvenient”.

„Vedem că virusul este și mai capabil la a evită răspunsul imun, dar este și capabil să se replice rapid în celule. Pare că are un avantaj infecțios. Din acest motiv vedem cum se răspândește cu această viteză remarcabilă”, a concluzioant

Astfel, Kraken, noua mutație a Covid-19, provoacă îngrijorare la nivel mondial.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite