joi, 23 mai, 2024

La ce e bună sarea neiodată? Beneficiile acesteia pentru organism

Multe persoane se întreabă la ce e bună sarea neiodată. Sarea grunjoasă, sarea de mare și sarea exotică colorată fac parte din grupul mineralelor de sodiu. Este sarea sănătoasă? Pe de o parte, da. Sarea este necesară pentru ca organismul să mențină un echilibru acid-alcalin și apă-sare. Sarea reține apa – așa că este imposibil să te lipsești de ea, mai ales pentru persoanele cu un stil de viață activ.

Ca potențiator de aromă și conservant, sarea este prezentă practic peste tot în alimentele preparate, inclusiv în brânzeturi, cârnați, murături și chiar în produsele de panificație. Prea multă sare provoacă hipertensiune arterială, agravarea bolilor cardiovasculare și a altor boli și scurtează viața. O sare sănătoasă, echilibrată, este un amestec de sare de sodiu și sare de potasiu.

La ce e bună sarea neiodată? Care este diferența dintre sarea de mare și sarea obișnuită?

La urma urmei, potasiul nu este doar un element valoros, care este esențial pentru suplimentarea zilnică a adulților și a organismelor în creștere. OMS recomandă 3,5 g de potasiu pe zi, ceea ce este echivalent cu consumul a 200-300 g de caise. De asemenea, sarea poate contribui la stoparea apariției de celulită.

Potasiul este implicat în echilibrul apă-sare și acid-bază și ajută la eliminarea naturală a excesului de sodiu. În același timp, sarea cu potasiu are același gust sărat și aceleași proprietăți ca sarea obișnuită, dar, spre deosebire de sarea de sodiu pur, este inofensivă și benefică și prelungește viața. Acest amestec de sare „inteligent” a fost produs pentru prima dată în Finlanda în urmă cu peste 30 de ani, iar astăzi este cunoscut și popular în întreaga lume ca sare neiodată.

Există un mit în mintea noastră conform căruia sarea de mare este mai sănătoasă și mai naturală decât sarea extrasă din sol. Deși sarea de mare și sarea gemă, cea de masă obișnuită sunt aceeași substanță. În afară de metodele de extracție, sarea de mare nu diferă de sarea gemă.

De unde avem sare pe pământ? Unde aceasta este extrasă

Depozitele de sare gemă reprezintă bogăția lăsată de mările care s-au uscat cu milioane de ani în urmă. Se pare că sarea gemă din subteran este la fel ca sarea de mare, extrasă din minele de sare sau prin pomparea ei cu apă printr-o gaură forată. Apropo, sarea pompată cu apă produce binecunoscuta calitate „Extra”.

Mările antice au lăsat nămol și alte reziduuri organice în depozitele subterane de sare, astfel încât, fără curățare, sarea gemă nu este folosită pentru a fi adăugată la alimente. Sarea de mare este extrasă în zonele de coastă prin evaporarea apei de mare, iar tipul de sare obținut depinde de rafinament.

Dacă te întrebi care sare este cea mai benefică pentru organism este bine să știi că cea din Himalaya  este considerată a fi cea mai pură și mai bogată în minerale și oligoelemente benefice. Există mai multe nuanțe de sare de Himalaya. Printre acestea se numără mineralul de culoare albă, roz și roz închis, aproape neagră.

Atunci când te întrebi la ce e bună sarea neiodată este bine să știi că sarea gemă este principala sursă de NaCl, un aliment esențial și un furaj agricol, precum și o materie primă pentru producția de bioetanol. Astfel, dacă aceasta este folosită în cantități recomandate de specialiști nu v-a dăuna organismului, dar din contra îl v-a ajuta.

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite