Proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanțelor şi preparatelor ce conțin canabis utilizate în scop medical a fost dezbătut de deputații din Comisia de sănătate și ai organizațiilor profesionale din domeniul sănătății. Deși mulți reprezentanți ai instituțiilor statului privesc cu scepticism acest proiect, legalizarea canabisului în România ar putea deveni o realitate dacă va fi votat în Parlament și va fi promulgată legea de către președintele țării. Unul dintre inițiatorii proiectul pentru legalizarea tratamentului cu canabis medicinal este Alexandra Cârstea, de profesie avocat, a cărei mamă a fost ucisă de cancer.
Deputații dezbat legalizarea canabisului în România
Unul dintre inițiatorii proiectului de lege. deputatul USR Emanuel Ungureanu, a declarat, în cadrul dezbaterilor ce au avut loc în cadrul Comisiei de sănătate a Camerei Deputaților, că ideea acestui proiect de lege a strâns inițiative din toate partidele, pentru a se putea oferi alternative pentru pacienții din România.
„Nu vorbim despre canabisul în scop recreativ! Acest proiect are semnături din toate partidele. Toată lumea este de acord să dăm drumul la lege“, a declarat Emanuel Ungureanu.
În cadrul discuțiilor, deputata PSD Ileana Cristina Dumitrache a precizat că proiectul de lege a intrat în circuitul parlamentar în anul 2019, după care a fost preluat de la Alexandra Cârstea, președinte fondator al Asociației „Victoria Mea“.
„Nu inventăm roata! Anterior acestor discuții au avut loc mai multe conferințe și dezbateri cu participare internațională pe tema legalizării canabisului în scop medicinal“, a spus Ileana Cristina Dumitrache.
Și vicepreședintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, Florin Buicu, a menționat că susține proiectul, precizând că instituțiile statului trebuie să dea parlamentarilor răspunsuri legate de unele prevederi ale acestuia.
„Componenta medicală face referire doar la utilizare. Răspunsul la celelalte întrebări decât utilizarea trebuie să-l aflăm de la entitățile care sunt implicate în acest aspect”, a spus Florin Buicu.
Consilierul Ministrului Sănătății, Gabriel Diaconu, a spus în cadrul dezbaterilor că sunt aspecte din proiect față de care Ministerul Sănătății nu se opune şi a adăugat că terminologia trebuie să fie una clară.
Cine se opune acestui proiect de lege
Din partea Ministerului Afacerilor Interne a fost transmis un punct de vedere, potrivit căruia ministerul nu este de acord cu propunerea în acest format. Mesajul a fost transmis deputaților de către o reprezentantă a Agenției Naționale Antidrog, instituție din subordinea ministerului.
La discuțiile din cadrul Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților participat și un reprezentat al Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care a atras atenția asupra riscului unei criminalități asociate care ar putea fi generate de această lege.
Anterior, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a avut o poziție împotriva acestui proiect de lege.
„Trebuie respectată legislația europeană în materie. Avem Agenția Europeană a Medicamentului și atunci când orice derivat de canabis va primi autorizare de utilizare la anumite categorii de pacienți și România se va adapta legislației europene. Noi așteptăm punctul de vedere al Agenției Europene a Medicamentului”, a fost explicația lui Alexandru Rafila.
Raportul priind proiectul de lege va fi dat la comun de către deputații din Comisia de Sănătate, Comisia de Apărare şi Comisia de agricultură, după care în plenul Camerei Deputaților se va decide legalizarea canabisului în România sau nu.