Despre modificarea legii pensiilor se vorbește în România de câțiva ani. Guvernul a reușit acum să treacă, pe repede înainte, legea prin Parlament. Legea pensiilor riscă să devină cartoful fierbinte din mâna premierului Marcel Ciolacu în condițiile în care s-au declanșat deja proteste ale unor categorii de angajați nemulțumiți. Mai mult, Guvernul este amenințat în luna decembrie cu o grevă a personalului TAROM.
Legea pensiilor, cartoful fierbinte din mâna premierului Marcel Ciolacu
Mai mulți lideri sindicali și-au manifestat nemulțumirea față de ultimele modificări legislative anunțate de Guvernul Ciolacu, iar proteste majore ar putea să aibă loc în câteva sectoare de activitate ce ar pitea duce România în pragul colapsului.
Primii care vor intra în grevă sunt angajații de la CFR, de luni, 27 noiembrie 2023. Pe perioada grevei vor mai circula doar 33% din trenuri. Motivul anunțat de Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane afiliată la Blocul Național Sindical ar fi nesoluționarea revendicărilor ce formează obiectul conflictului colectiv de muncă. Pe data de 15 septembrie, angajații CFR au ieșit în stradă, într-o grevă de avertisment, iar reprezentații Guvernului le-au făcut mai multe promisiuni. Cum promisiunile nu au fost puse în practică, acum ceferiștii vor să oprească o treime din transportul feroviar.
Următorii pe lista protestelor sunt angajații TAROM, care și-au anunțat intrarea în grevă în luna decembrie pe motiv că au salarii mici și că noile modificări legislative au dus la eliminarea unor compensații pe acre le primeau raportat la orele de zbor. În plus, piloții vor pierde bani și când va fi vorba de pensionare.
O grevă în transporturile feroviare și aeriene poate paraliza o bună parte din țară.
Nemulțumiri ale personalului din sistemul public
O a treia mare categorie care amenință cu intrarea în grevă este personalul ambulanțier. Aceștia se plâng că le-au fost tăiate sporurile și, implicit, veniturile. La fel ca personalul TAROM și cei de la Ambulanță vor avea pensii mai mici. Marea problemă vine din faptul că în cazul acestei categorii de salariați nu se va mai ține cont de sporurile de dificultate și periculozitate.
Salariații mai multor Case de Pensii, Direcţii de Sănătate Publică și Plăţi şi Inspecţie Socială au protesta zilele trecute, nemulțumite faţă de nivelul salarizării din sistem.
Acestea sunt doar câteva categorii de salariați care au protestat sau care au anunțat că vor protesta în perioada următoare, nemulțumiți de nivelul de salarizare și de legea pensiilor.
E clar că se anunță o perioadă cu mari frământări sociale, care se pot transforma foarte ușor în crize. Legea pensiilor este cartoful fierbinte din mâna premierului Marcel Ciolacu, iar Guvernul trebuie să ia decizii ferme dacă nu vrea să ducă țara în colaps.