Guvernul intenționează să limiteze adaosul comercial, pentru 3 luni, astfel încât prețul alimentelor la raft să scadă. Lista alimentelor care se vor ieftini a fost stabilită și ar trebui să conțină 14 produse de bază. Măsura ar urma să fie impusă printr-o ordonanță de Guvern. Surse din guvern susțin că ar fi vorba despre cel mult 20 la sută adaos pentru procesatori și lanțurile de magazine.
Lista alimentelor care se vor ieftini a fost stabilită
În urma ordonanței de Guvern ce urmează a fi adoptată, procesatorii vor fi obligați să aibă un cost de producție, iar în fișa de cost vor fi incluse cheltuielile directe și indirecte, iar după aceea pot pune un adaos comercial de maximum 20%. Acum, adaosul variază între 10% și 45%. Și cei care fac distribuția pot aplica un adaos de maximum 5%. La marii retaileri, adaosul comercial este de maximum 20%. Pe perioada aplicării actului normativ, sunt suspendate taxele prevăzute în legea practicilor comerciale neloiale, privind remiza și risturne.
Lista alimentelor care se vor ieftini conține pâine albă simplă întreagă, cu gramaj cuprins între 300g– 500 grame, fără specialități, lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%, brânză telemea din lapte de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame, făină albă de grâu „000“ 1 Kg, mălai standard 1 kg și ouă de găină calibrul M 10 buc.
De asemenea, pe această listă cu prețuri reduse se mai află ulei de floarea-soarelui 1L, carne proaspătă pui, carne proaspătă porc, legume proaspete vrac (precum fasole uscată, roșii, ceapă), fructe proaspete vrac (precum mere, prune sau pepene), cartofi proaspeți albi vrac și zahăr alb tos 1 Kg.
Cum au primit comercianții decizia Guvernului
Vicepreședintele Asociației Comercianților Mici și Mijlocii, Feliciu Paraschiv,, consideră ci ideea este bună, dar că foarte important va fi cum va fi aplicată.
„Trebuie să vină cu norma clară, pentru că noi punem adaosul și apoi calculăm costurile, de exemplu luăm laptele cu 6 lei, punem un adaos până la 7 lei, din leul ăla trebuie să plătim după angajați, curent etc. Ordonanța de urgență o să spună așa: pune toate costurile, după care nu o să mai poți să pui mai mult de 20% adaos. Dar cum fac eu costurile, dacă eu n-am factura de energie electrică din decembrie și până acum?”, a precizat Feliciu Paraschiv.
Economistul Dragoș Cabat consideră că măsura ar putea fi utilă, dar pe perioadă mică.
„Lăcomia aceasta putem spune că există, dar ea este justificată de faptul că volumele de vânzări sunt mai mici în România, iar competiția este ceva mai mică în România. Și întotdeauna când competiția este mică și volumele sunt mici, cauți să compensezi cu un adaos comercial mai ridicat. În țările dezvoltate, să spunem Germania, Franța, Marea Britanie, există o competiție mult mai mare și, într-adevăr, vedem produse de o calitate mai bună și vânzări mai mari și atunci adaosurile comerciale sunt de multe ori mai mici”, a menționat Dragoș Cabat.
Reducerea taxei pe valoare adăugată la alimentele de bază și creșterea la gamele mai scumpe, plan lansat de ministrul de Finanțe Marcel Boloș, nu are susținere în Executiv. În plus, ideea eliminării TVA pentru alimentele de bază a fost respinsă categoric. Acum, lista alimentelor care se vor ieftini a fost stabilită.