marți, 17 iunie, 2025

Lista alimentelor care vor avea prețul scăzut! Guvern şi magazinele au ajuns la o înțelegere

A fost stabilită lista alimentelor care vor avea prețul scăzut. Ieftinirea urmează să se producă din luna iulie 2023. Prețurile urmează să scadă prin plafonarea temporară a adaosului comercial. Proiectul ar trebui să fie adoptat de Guvern în cel mult o săptămână.

Lista alimentelor care vor avea prețul scăzut!

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Pe această listă figurează pâinea, laptele, brânzeturile, carnea, ouăle, făina, mălaiul, unele legume și fructe proaspete. Doar alimentele care fac parte din mărcile de brand sau cele proprii. Sortimentele premium vor fi excluse.

„Nu este vorba de un preţ fix la un aliment. Este vorba de o limitare a adaosului comercial”, a declarat Radu Oprea, ministrul Economiei.

Pentru început, plafonarea adaosului comercial s-ar putea face voluntar de către retaileri pentru o perioadă de trei luni, iar apoi perioada ar putea fi prelungită.

Reprezentanții Guvernului exclud varianta ca adaosul comercial pus de magazine la alimentele de bază să depășească 70%. De altfel, nici producătorii nu vor avea un prag al adaosului comercial de 45%.

„Vreau să transmit un mesaj foarte clar către producători. Pentru că a fost în ultima perioadă această discuție, dacă vor fi afectați sau nu. Nu, nu vor fi afectați. Acest mecanism pe care l-am propus și ce a venit din partea marilor lanțuri comerciale nu afectează producătorii din România”,  au transmis guvernanții.

Premierul Marcel Ciolacu vorbește despre o scădere garantată care nu va pune presiune pe producătorii români.

„Retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem astfel toate condițiile pentru ca, în perioada următoare, să finalizăm un acord sau un act normativ. Asta înseamnă o scădere garantată a prețului la unele produse de bază”, a menționat Marcel Ciolacu.

Însă limitarea adaosului comercial adâncește conflictul dintre producători și marile magazine. Producătorii se tem că retailerii nu vor respecta înțelegerea și vor pune taxe suplimentare pentru a crește prețul alimentelor.

„Am mers pe modelul francez și pe modelul din alte state europene, unde, împreună cu partenerii, cu mediul de afaceri, au reușit să reducă prețurile pentru produsele de bază și astăzi am avut prima veste bună venită din această discuție, pentru că deja lanțurile comerciale, marile lanțuri, au înscris către Guvern o primă listă de produse de bază unde se poate avea această măsură de scădere a prețurilor, de reducere a adaosului comercial”, au adăugat guvernanții.

Pericolul compensării făcute de retaileri

Dacă la raft nu vor apărea ieftiniri, atunci Guvernul poate să vină cu o hotărâre prin care să impună această plafonare.

„Mi-e greu să cred că cineva îşi reduce voluntar adaosul comercial. Mai ales într-o perioadă în care foarte mulţi au avut pierderi”, a declarat Dragoş Frumosu, președintele Sindalimenta, un sindicat din industria alimentară.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a susținut că un produs care la producător are un preţ de 10 lei, astăzi poate să ajungă la raft cu 22 de lei. Pe metodologia propusă de Guvern, ar fi putut să ajungă la un preţ de 16 lei.

Analiştii economici spun însă că retailerii îşi vor compensa singuri reducerile de preţuri.

„Mărind alte adaosuri comerciale. Sau modificând oferta de produse. Asistăm la o mişcare politică. prin care guvernul ameninţă magazinele să ieftinească anumite produse”, a declarat Bogdan Glăvan, analist economic.

Cele mai noi date Eurostat arată că unele produse alimentare de la noi sunt mai scumpe ca în Vest. Uleiul, untul şi margarina costă cu 9% mai mult faţă de media Uniunii Europene. Tocmai de aceea, Guvernul a propus o listă a alimentelor care vor avea prețul scăzut.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite