Casa unui bătrân pensionar de la granițele României a fost afectată de consecințele colaterale ale conflictului din Ucraina. Destinul locuinței situată în apropierea graniței cu Ucraina, s-a înlănțuit cu evenimentele recente de peste Dunăre. Războiul dintre Rusia și Ucraina a generat un impact profund și peste hotarele țării noastre. Locuitorii din Deltă, victime ale războiului, sunt nevoiți să suporte consecințele acestui conflict.
Locuitorii din Deltă, victime ale războiului din Ucraina
Pe meleagurile de la marginea României, viața comunității a fost zguduită de tensiunile din Ucraina, unde războiul se desfășoară de mai bine de un an. Printre locuitorii de la graniță, temerile și incertitudinea s-au instaurat cu putere. O anumită poveste a captat atenția, aceea a unui pensionar în vârstă de 71 de ani, al cărui cămin a avut de suferit din cauza incidentelor petrecute într-o noapte marcată de evenimente tragice.
Năpasta a avut loc în Plauru, un sat pitoresc din județul Tulcea, situat în preajma Deltei Dunării. În acest colț de liniște sunt doar câteva case, iar majoritatea locuitorilor sunt oameni în etate, pensionari ce trăiesc în tihnă. Cu toate acestea, liniștea lor a fost tulburată de ecourile tumultului din țara vecină.
În mijlocul acestui decor, zgomotele avioanelor de luptă și bubuiturile exploziilor au devenit aproape banale pentru locuitorii obișnuiți cu astfel de evenimente. Plauru se află în imediata vecinătate a graniței cu Ucraina, la o distanță de circa 200 de metri de zonă roșie a conflictului.
Gheorghe Puflea, pensionarul în cauză, și-a văzut locuința afectată de urgia războiului. Într-o noapte, atacurile ce vizau portul Ismail din Ucraina au provocat explozii puternice, iar valurile de șoc generate de acestea au avut ca efect spargerea geamurilor casei sale. Într-o clipă de groază, bătrânul a fost trezit dintr-un somn adânc, iar sunetele năprasnice l-au scos din casă, împingându-l să se adăposteasca sub un par din curte.
„La început am crezut că era o furtună cu fulgere”, a spus bărbatul.
“Facem parte din NATO și nu ar trebui să fim în niciun pericol”
Momentul trăit i-a amintit de scenele din filmele de război, spune Gheorghe Puflea. Dar, în acest caz, acțiunea se desfășura în propria sa curte. Încă marcat de șoc, pensionarul a conștientizat pericolul ce planează asupra sa. Pe cerul nopții, rachetele trase pe teritoriul ucrainean luminau cerul, oglindindu-se și în privirile locuitorilor satului Plauru.
Această frântură de realitate, deși crudă, ne arată că războiul nu cunoaște granițe și că efectele sale se resimt nu doar în țara aflată în conflict, ci și în vecinătatea sa. România, în calitate de membră NATO, simte pulsul evenimentelor mai intens decât și-ar fi dorit. Fiind așezată în imediata apropiere a porturilor dunărene, țara noastră a resimțit și ea ecourile bombardamentelor din primele zile ale lunii august.
Pregătirea pentru astfel de probleme pe Dunăre a făcut multă vreme parte din exercițiile militare anuale ale NATO în România. Cel mai recent s-a întămplat în iunie, când soldații americani și cei români au traversat o secțiune a râului pentru a testa ceea ce alianța a descris ca fiind „abilitatea lor de a se deplasa rapid pe teren dificil în timpul operațiunilor militare”.
„Facem parte din NATO și nu ar trebui să fim în niciun pericol, dar un accident s-ar putea întâmpla cu ușurință în orice moment. Malul nostru se află la doar câțiva metri de Ucraina”, a declarat Teodosie Gabriel Marinov, guvernatorul Autorității Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Locuitorii din Deltă, victime ale războiului, sunt nevoiți să suporte consecințele acestui conflict.