Sezonul estival se apropie cu pași repezi. Angajatorii din industria HoReCa au deschise multe oportunități de angajare, și sunt în căutare de forță de muncă pentru posturile sezoniere, cum ar fi ospătar, barman, cameristă, manager de hotel și bucătar-șef. Iată câți bani se dau și ce trebuie să faci.
Câți bani se dau și ce trebuie să faci
Pe platforma eJobs sunt peste 2.500 de locuri de muncă disponibile în sectorul alimentației și HoReCa chiar acum. Această cifră oferă oportunități excelente pentru cei care doresc să câștige experiență în această industrie dinamică. În plus, dacă te întrebi care este media salarială în aceste domenii, datele furnizate de Salario, calculatorul de salariu de la eJobs, arată că media salarială în sectorul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor este de 3.800 de lei net. În turism, aceasta este puțin mai mică, situându-se la 3.600 de lei. Aceste informații pot fi un punct de plecare util pentru cei care sunt interesați să se alăture acestei industrii sau pentru cei care doresc să își evalueze potențialul salarial înainte de a aplica pentru un loc de muncă.
Salariul mediu al unui barman este, în medie, 2.800 de lei net, al uni ospătar este de 2.900 de lei net, o cameristă câștigă 2.600 de lei net, bucătarul-șef 4.000 de lei net, iar un manager de hotel 5.400 de lei net.
„Joburile de vară sunt vizate în special de cei aflați la început de drum, dar reprezintă și o sursă adițională de venit și pentru cei cu experiență solidă pe piața muncii. În HoReCa și Turism sunt scoase la bătaie, prin tradiție, cele mai multe locuri de muncă. Încă din primăvară, angajatorii încep recrutările la o intensitate maximă”, a spus Roxana Drăghici, șefa de vânzări a eJobs România.
Angajatorii își doresc să aibă o echipa bine pregătita încă de la începutul sezonului estival, evitând astfel necesitatea de a oferi training atunci când volumul de muncă devine mai ridicat. Experiența anterioară nu este necesară pentru aceste joburi, iar salariile, în general, sunt sub media pe economie pentru barmani, chelneri și recepționeri.
În industria HoReCa veniturile sunt completate de bacșișuri generoase
Roxana Drăghici menționează că aceștia își completează, de obicei, veniturile prin bacșișuri. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net în februarie a fost de 4.876 de lei.
„Totuși, există și oportunități de angajare unde se poate câștiga pe măsură, cum este în cazul managerilor hotelieri sau bucătarilor-șefi”, a adăugat Roxana Drăghici.
În prezent, pe platforma eJobs.ro sunt disponibile aproximativ 24.000 de locuri de muncă în România. Comparatorul de salarii operează pe baza datelor furnizate de utilizatori. Până în acest moment, peste 750.000 de specialiști și-au înregistrat veniturile. Acest comparator oferă informații pentru peste 800 de poziții diferite din 62 de domenii de activitate, acoperind atât sectorul privat, cât și cel public. Acest lucru înseamnă că cei interesați pot obține informații despre nivelurile salariale pentru o gamă largă de ocupații, inclusiv cele din domeniile IT, finanțe, vânzări, inginerie și multe altele.
Ospătarii, în general, au oportunitatea de a obține venituri suplimentare prin bacșișuri, care reprezintă sumele oferite de clienți ca o recompensă pentru serviciile oferite. Bacșișurile pot constitui o parte semnificativă a veniturilor totale și pot varia în funcție de generozitatea clienților și de calitatea serviciilor oferite. În funcție de ce trebuie să faci, calculatorul de salariu al platformei eJobs îți arată câți bani se dau, în medie, pentru respectivul post.