Este oficial! Comisia de Etică a Universităţii Babeş Bolyai a constat că ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi-a plagiat teza de doctorat. De asemenea, se confirmă şi alte abateri în afară de plagiere şi citare defectuoasă.
“Se confirmă și alte abateri de la etică cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă. Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, se arată în decizia comisiei, potrivit Hotărârii publicate pe site-ul UBB.
Ministrul Lucian Bode şi-a plagiat teza de doctorat
Din nefericire, Guvernul României mai adaugă la lista plagiatorilor încă un nume, Lucian Bode. Vă reamintim faptul că ministrul Afacerilor Interne a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat. La scurt timp a fost demarată o analiză neconcludenta, iar Comisia de Etică a UBB a decis să existe a doua rundă.
Adrian Ivan, coordonatorul de doctorat în cazul tezei ministrului Lucian Bode, a solicitat că aceste analize să fie stopate, însă cererea nu a fost acceptată.
Într-un final, s-a descoperit că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode este “profund viciată”, iar acuzaţiile se confirmă.
Pe lângă Lucian Bode îi mai putem enumera pe prim-ministrul Nicolae Ciucă, fostul ministru al Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu și mulți alții.
Prima reacţie a lui Lucian Bode după ce s-a dovedit că şi-a plagiat teza de doctorat
După ce Comisia de Etică a UBB a dovedit că ministrul Afacerilor Interne şi-a plagiat teza de doctorat, Lucian Bode a publicat un mesaj pe reţeaua de socializare Facebook.
„Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub același stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Este o fractură logică și un demers absurd pe care nu îl poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim”, a transmis Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.
De asemenea, Bode susţine că metodă de citare folosită la acel moment este în concordanţă cu standardele academice folosite în anul 2018. Ministrul afirma că sintagma „profund viciată” este o apreciere subiectivă a Comisiei de Etică şi o judecată de valoare „goală de semnificaţie academică”.
În aceeaşi ordine de idei, Lucian Bode afirma că teza sa de doctorat are parcurse toate etapele de analiză şi a trecut cu succes de filtrele de verificare. Mai mult decât atât, lucrarea sa a fost verificată de plagiat de către UBB şi CNATDCU, iar ambele au certificat autenticitatea.
Vă reamintim că Lucian Bode a dat în judecata Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca pentru a se asigura că legea este respectată, indiferent de ce persoana este vorba.
„Este un drept, dar şi o obligaţie pe care o am ori de câte ori se încalcă legea. Regret faptul că Universitatea Babeș-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aștepta soluția instanței de judecată. Drept urmare, voi merge înainte, în instanță, pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz care a depășit nu doar limitele legii, dar și ale rațiunii”, a conchis Lucian Bode.
În concluzie, Lucian Bode și-a plagiat teza de doctorat, după ce Comisia de Etică a UBB Cluj Napoca a demostrat acest lucru.