Multe persoane spun că mă balonez și când beau apă. Balonarea se referă, de obicei, la o senzație de stomac mărit și gaze. Balonarea poate fi un simptom al unei boli, cum ar fi sindromul colonului iritabil. Dar cel mai adesea balonarea apare la persoanele sănătoase din cauza dietei.
Intestinul uman conține trilioane de celule bacteriene care alcătuiesc microbiota intestinală. Aceste bacterii îndeplinesc sarcini importante, cum ar fi descompunerea fibrelor, producerea de metaboliți benefici. De asemenea, acesta se ocupă și de susținerea sistemului imunitar.
Mă balonez și când beau apă. Ce este disbioza și ce se poate face în privința ei?
Atunci când raportul dintre speciile de bacterii din intestin se modifică din cauza antibioticelor, a stresului sau din alte motive, apare disbioza. Această afecțiune provoacă o serie de tulburări digestive, de la disconfort și flatulență la diaree și vărsături.
Varietatea speciilor de bacterii din microbiota intestinală este un indicator al sănătății dumneavoastră. Puteți evalua raportul microbiotei dumneavoastră cu ajutorul testului Atlas Microbiota. Există mai multe boli gastrointestinale care provoacă în mod obișnuit balonare după masă și după ce bei apă. De exemplu, în cazul în care bacteriile din intestinul subțire sunt prea mari, reacția la alimente poate fi mai violentă. Sindromul colonului iritabil provoacă o stare similară. Mai întâi apare durerea abdominală urmată de balonare.
Intestinul iritabil nu este considerat cu adevărat o boală, dar starea mucoasei poate afecta cu adevărat modul în care vă simțiți. Permeabilitatea crescută a peretelui intestinal provoacă inflamații cronice și o serie de simptome neplăcute, inclusiv balonare, diaree și constipație.
Un regim alimentar haotic cauzează balonarea. Cum poți scăpa de această problemă?
Unii oameni se balonează după ce mănâncă anumite alimente. De exemplu, cerealele integrale, legumele și unele legume, deși sunt bune pentru sănătate, pot provoca gaze. Chiar dacă bacteriile intestinale sunt bine adaptate pentru a descompune fibrele, acest proces poate duce, de asemenea, la apariția gazelor. O creștere bruscă a aportului de fibre poate provoca flatulență cu miros neplăcut, balonare abdominală și disconfort.
Sarea provoacă, de asemenea, balonare, deoarece face ca organismul să rețină apă. Iar consumul de băuturi carbogazoase crește acumularea de gaze în organism. Primul pas pentru a rezolva problema este de a ajunge la cauza principală. Iată ce cauzează cel mai des balonarea, stresul, băuturile carbogazoase, dieta, lipsa de mișcare, mâncatul prea repede, disbioza și intoleranțele alimentare.
Dar nu uitați că ceea ce provoacă balonare la o persoană poate să nu fie la fel la alta. Așa că nu dați vina orbește pe stres sau pe dietă. Analizează-ți starea și încearcă să ții un jurnal al balonărilor. Țineți un jurnal unde să treceți tot ceea ce mâncați și beți, împreună cu detalii despre exercițiile fizice, medicamente și cum vă simțiți după o masă.
De obicei, persoanele care spun că „mă balonez și când beau apă” încearcă să amelioreze disconfortul mâncând mai puține fibre. Într-adevăr acest obicei este de mare folos. Unele alimente, în special cerealele integrale, legumele și fasolea, tind să provoace balonare. Fibrele sunt esențiale într-o dietă sănătoasă, dar descreșteți treptat aportul, mai degrabă decât imediat, și monitorizați răspunsul organismului dumneavoastră.