vineri, 19 aprilie, 2024

„Mă doare carnea pe tot corpul”. Boala care provoacă manifestarea acestei senzații

Tot mai multe persoane se plâng și zică că „mă doare carnea pe tot corpul”. Dacă această senzație dispare după câteva ore și nici măcar nu vă mai amintiți după câteva zile, este posibil să fi fost cauzată de exerciții fizice excesive sau de o poziție de somn proastă. Dar dacă durerea nu dispare, ci mai degrabă se răspândește în tot corpul și te deranjează săptămâni întregi, se pare că suferiți de o afecțiune numită frumos și misterios, fibromialgie.

Aparent, nu este o coincidență faptul că este o boală feminină. Statisticile arată că 80% dintre cei care suferă de fibromialgie sunt femei. Deși nici bărbații nu sunt scutiți de ea. Deci, ce este fibromialgia? Este atunci când orice atingere, orice mișcare provoacă durere. Este o durere constantă care durează săptămâni sau chiar luni. Uneori doare tot corpul, alteori durerea migrează de la o zonă la alta. Pacientul are o mulțime de simptome neplăcute, plângându-se în mod constant de unul sau de altul.

„Mă doare carnea pe tot corpul”. Ce afecțiune gravă semnalează acest simptom?

Această boală este cunoscută de mult timp, dar înainte aceasta a fost numită miozită, fibrozită sau termenul general de „reumatism psihogenic”, crezând că cauza este un proces inflamator în mușchi.De fapt, problema se află în cap. În cazul fibromialgiei, creierul își schimbă funcția spre sensibilitate.

Acest lucru este, de asemenea, confirmat de studiile hardware. Acestea arată că zonele de activare a creierului la persoanele cu fibromialgie și la persoanele sănătoase sunt semnificativ diferite. Potrivit unor rapoarte, una din zece persoane suferă de fibromialgie, dar afecțiunea este diagnosticată mult mai rar.

Problema este că atât pacientul, cât și, adesea, medicul nu percep durerea într-un mod cuprinzător. Cu alte cuvinte, dacă pe pacient îl doare piciorul, durerea este în picior, dacă pe pacient îl doare spatele, durerea este în spate.

Nu există teste speciale de laborator pentru a diagnostica fibromialgia. Astfel, este imposibil să „diagnosticați” afecțiunea prin radiografii, monitorizarea temperaturii corpului, analize de sânge sau RMN. Medicul se bazează doar pe simptome specifice și pe datele de examinare.

Cum se face simțită boala? Metode simple pentru ameliorarea disconfortului

Când își descriu durerea, oamenii spun adesea că aceasta este infernală. Dar aceasta este doar o caracteristică emoțională, nu una medicală. Totul depinde de pragul individual de durere. Femeile au un prag mai mic decât bărbații, dar sunt mai puțin răbdătoare, deci toleranța lor la durere este mai mare.

Fibromialgia apare la toate vârstele, dar cel mai adesea afectează partea cea mai aptă de muncă a populației, persoane de 35-65 de ani. Uneori, durerea este atât de severă încât afectează calitatea vieții. Cele mai simple lucruri precum munca, treburile casnice, chiar și o plimbare, devin insuportabile. Stresul nu numai că declanșează dezvoltarea fibromialgiei, dar îi și exacerbează manifestarea.

Cercetările arată că trebuie să existe o predispoziție genetică pentru ca fibromialgia să se dezvolte.  Dacă părinții tăi au suferit de această afecțiune, există o mare probabilitate ca și tu să fii afectat. Această afecțiune apare adesea ca urmare a unor leziuni grave, cum ar fi cele suferite în urma unui accident.

Când se dezvoltă fibromialgia? De ce trebuie administrare antidepresivele

Fibromialgia se poate dezvolta în cazul bolilor autoimune, precum artrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic, când sistemul imunitar începe să perceapă propriile țesuturi ca fiind străine și să le atace.

Un factor foarte puternic este stresul, un stres prelungit, profund, atunci când o persoană trăiește luni de zile într-o stare tensionată și deprimată. Pentru a scăpa de durere, trebuie restabilită funcția cerebrală.

Atunci când spui că „mă doare carnea pe tot corpul” cu siguranță ești în căutarea unui tratament cât mai eficient. Un tratament simptomatic este prescris pentru a ameliora durerea, dar principalul lucru este încă la nivelul capului. Antidepresivele sunt adesea prescrise pentru fibromialgie, acestea nu sunt recomandate pentru a trata simptomele depresiei, ci pentru a normaliza funcția creierului. Medicația regulată poate fi înlocuită cu plimbări în aer liber și exerciții fizice moderate.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite