miercuri, 11 decembrie, 2024

Maghiarii au primit dreptul să afișeze harta Ungariei Mari pe stadioane! Reacție dură a patronului de la Sepsi Sf. Gheorghe – UPDATE

Maghiarii au primit dreptul să afișeze harta Ungariei mari pe stadioane, la meciurile echipei naționale, dar fără inscripții pe ea, a anunțat MLSZ. Harta Ungariei Mari cuprinde inclusiv o bucată semnificativă din Transilvania, dar și mai multe regiuni din Ucraina, Croația, Serbia, Slovacia și Slovenia.

UPDATE: Federația Română de Fotbal a emis un comunicat, în urma răspunsului primit de la UEFA.

FRF face următoarele precizări:

„UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European

considerăm că Federația Maghiară de Fotbal a greșit făcând anunțul respectiv întrucât afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranță comisiile disciplinare, dacă va fi cazul.“

Maghiarii au primit dreptul să afișeze harta Ungariei Mari pe stadioane!

Reprezentanții Asociației Maghiare de Fotbal (MLSZ) au publicat pe site-ul federației o poziție clară din partea Uniunii Europene de Fotbal Amator (UEFA) și a grupului său de combatere a discriminării (FARE) cu privire la problema autorizării afișării simbolului istoric.

Reprezentanții federației au precizat că cele două organizații au acceptat argumentele MLSZ și au recunoscut că harta istorică a Ungariei și culorile lui Árpádsáv nu reprezintă un comportament rasist în sine, dar că acest lucru nu se aplică altor simboluri și inscripții de pe drapel și nici sloganurilor fanilor.

MLSZ a precizat că faptul că un banner care conține doar o hartă a Ungariei istorice și culorile naționale maghiare nu reprezintă în sine o abatere disciplinară trebuie privit ca un pas înainte semnificativ.

Oficialii federației au anunțat că în cazul în care pe drapelele autorizate este afișat vreun mesaj rasist sau politic, sau dacă vreun mesaj rasist sau politic este atașat la drapele, acest lucru va duce la măsuri disciplinare.

„Ungaria Mare” (n.r. – Nagy-Magyarország, în maghiară) reprezintă un concept care vizează revenirea Ungariei la frontierele avute înainte de 1918, când exista Austro-Ungaria.

După tratatul de la Trianon, din 1920, s-au stabilit granițe dintre Ungaria, România, Ceho-Slovacia, Austria și Iugoslavia.

Patronul de la Sepsi Sf. Gheorghe: „Nu avem nicio treabă cu federația maghiară!“

Laszlo Dioszegi, patronul echipei de fotbal Sepsi OSK Sf. Gheorghe, a declarat suporterii grupării sale nu au scandări xenofobe sau rasiste și că nu își dorește politizarea fotbalului.

„Niciodată nu au scandat suporterii noștri împotriva României. Dacă au scandat «Ria, Ria, Ungaria», e altceva. Întotdeauna încercăm să aplanăm conflictul. Nu suntem de acord nici cu scandarea «Ria, Ria, Ungaria». Majoritatea au răspuns când s-a scandat împotriva suporterilor noștri. Nu au început ei niciodată. Nu avem nicio treabă cu federația maghiară și cu ce decizii ia. Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el. Stadionul a fost construit cu ajutor de acolo și s-au dat niște bani pentru academia de copii, dar echipa mare nu are nicio legătură. Avem sponsori puternici, din România și din Ungaria. OTP și MOL sunt nume importante, branduri care au interese economice în România și de aceea ne susțin. Nu ne interesează ce face federația de la Budapesta. Noi jucăm în România și respectăm această țară. Ne interesează doar campionatul de aici. Nu cred că are de ce să fie afectată Sepsi în vreun fel de decizia UEFA“, a precizat Laszlo Dioszegi.

Și președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a reacționat la decizia UEFA de a accepta folosirea simbolului Ungariei Mari.

„Cei de la UEFA nu au luat o decizie înțeleaptă. Nu știu ce au avut în cap! În plus, nu știu ce argumente a avut Federația Maghiară. Harta Ungariei Mari trebuie folosită doar la lecțiile de istorie, pentru elementele didactice. În acest caz, eu cred că vorbim de o conotație revizionistă și nu contribuie la dialogul între state”, a menționat Csaba Asztalos, după ce maghiarii au primit dreptul să afișeze harta Ungariei Mari pe stadioane.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite