vineri, 1 decembrie, 2023

Mâini și picioare reci. Ce probleme de sănătate anunță simptomul?

Mâinile și picioarele reci sunt reacția naturală a organismului la hipotermie atunci când mergeți afară în frig. O reducere a temperaturii extremităților este posibilă și în cazul unei activități fizice insuficiente. Atunci când stați mult timp la calculator sau la birou, circulația sângelui este afectată și, ca urmare, mâinile și picioarele devin reci.

Dacă înghețați în mod constant și aveți degetele mereu înghețate, chiar și într-o cameră caldă, ar trebui să consultați un medic generalist. Mâinile reci pot fi un simptom al unei boli grave. Este deosebit de periculoasă dacă frisoanele constante sunt însoțite de amorțeală, furnicături în diferite părți ale corpului, pierdere în greutate, tahicardie și amețeli.

Cauze care provoacă mâini și picioare reci. Cele mai frecvente afecțiuni

Extremitățile constant reci sunt unul dintre semnele patologiilor vasculare. Următoarele boli pot fi cauza tulburărilor circulatorii. Astfel, diabetul zaharat provoacă manifestarea acestui disconfort. Patologia se caracterizează prin fragilitatea vaselor mici și mari, un risc crescut de tromboză.

Boala Raynaud, de asemenea, provoacă manifestarea disconfortului. Patologia provoacă nevroza vasculară, spasmul arterelor mici. O persoană pur și simplu nu suportă frigul. Când este frig afară, circulația sângelui în extremități scade până la un nivel critic;

În timpul manifestării bolii endarterită obliterantă. Vasele de sânge se îngustează, se formează cheaguri de sânge, iar fluxul sanguin către brațe și picioare este redus. Multe persoane suferă și de distonie vasculară. În timpul acestei boli, degetele de la mâini și de la picioare reci sunt adesea observate chiar și la tinerii de 20-25 de ani.

Anemia prin deficit de fier reduce transportul de oxigen către țesuturile din organism. Acest lucru încetinește procesele metabolice și reduce producția de căldură. Congestie venoasă este una dintre cele mai periculoase afecțiuni. Mâinile sunt în permanență reci și dureroase noaptea, iar dimineața apar umflături. Dacă staza venoasă este lăsată netratată, problema se va dezvolta în tromboză și inflamație.

Boli care provoacă dezvoltarea bolii. La ce să fii atent pentru a identifica boala la timp?

Tensiune arterială anormală provoacă mâinile reci. Acestea pot apărea atât în cazul unei tensiuni arteriale ridicate, cât și în cazul unei tensiuni arteriale scăzute. Ambele condiții duc la o alimentare anormală cu sânge a extremităților.

Există, de asemenea, cauze non-vasculare. De exemplu, persoanele în vârstă după 50 de ani au aproape întotdeauna mâinile reci. Aceasta este o manifestare normală, cauzată de procesul natural de îmbătrânire, de schimbările hormonale, de scăderea imunității. Mâinile reci la adulți sunt cauzate de hipotiroidism, reacții alergice, insuficiență cardiacă și leziuni ale nervilor periferici. În cazul bolilor de inimă, extremitățile reci sunt însoțite de o piele palidă. Spasmul vascular și răceala la nivelul mâinilor și picioarelor pot fi cauzate și de infestarea cu paraziți.

Medicii din întreaga lume le spun pacienților că ignorarea simptomului de mâini și picioare reci pe timp de caniculă nu poate fi ignorată. În cazul în care există o patologie, pierderea de timp poate duce la consecințe ireversibile. Aș dori să vă dau un exemplu de sindrom al piciorului diabetic. Aceasta este o afecțiune periculoasă în care fluxul sanguin principal în arterele membrelor inferioare este redus semnificativ. Picioarele reci sunt primul semn. Deteriorarea trofismului tisular duce apoi la formarea de ulcere care nu se vindecă.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite